Sposób przygotowania:
Soja po bretońsku
Soję namaczamy przez noc. Zlewamy wodę, nasiona przepłukujemy i zalewamy czysta woda z dodatkiem łyżki soli. Gotujemy około 60 minut aż ziarno będzie miękkie ale nie rozpadające się. Odcedzamy.
Boczek pokroić w kostkę. Obsmażyć na patelni, przełożyć do garnka z odsączoną soją.
Na wytopionym tłuszczu przesmażyć pokrojoną w plasterki kiełbasę oraz cebulę posiekaną w kostkę. Pod koniec dodać pokrojony w cienkie plasterki czosnek.
Wszystko przełożyć do garnka z fasolką, dodać pelatti pomidorowe lub domowy przecier pomidorowy. Doprawić majerankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Gotować przez około 15 minut.
Serwować na ciepło z kawałkiem świeżego chleba.
Boczek pokroić w kostkę. Obsmażyć na patelni, przełożyć do garnka z odsączoną soją.
Na wytopionym tłuszczu przesmażyć pokrojoną w plasterki kiełbasę oraz cebulę posiekaną w kostkę. Pod koniec dodać pokrojony w cienkie plasterki czosnek.
Wszystko przełożyć do garnka z fasolką, dodać pelatti pomidorowe lub domowy przecier pomidorowy. Doprawić majerankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Gotować przez około 15 minut.
Serwować na ciepło z kawałkiem świeżego chleba.
SylaUla
robaczek