kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Soja po bretońsku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Soja ma charakterystyczny smak warzyw strączkowych który z powodzeniem może zastąpić fasolkę w daniu po bretońsku. Danie jest sycące i łatwe w przygotowaniu.

Soja po bretońsku

Składniki:

Soja po bretońsku

podstawowe

  • 250g suchej soi
  • sól do gotowania
  • 250 g boczku wędzonego
  • 2-3 kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 300ml pomidorowego pelatti lub domowego przecieru
  • 3 kulki ziela angielskie, 4 listki laurowe, 2 łyżki suszonego majeranku
  • sól, czarny pieprz, pieprz cayenne

Sposób przygotowania:

Soja po bretońsku
Soję namaczamy przez noc. Zlewamy wodę, nasiona przepłukujemy i zalewamy czysta woda z dodatkiem łyżki soli. Gotujemy około 60 minut aż ziarno będzie miękkie ale nie rozpadające się. Odcedzamy.

Boczek pokroić w kostkę. Obsmażyć na patelni, przełożyć do garnka z odsączoną soją.

Na wytopionym tłuszczu przesmażyć pokrojoną w plasterki kiełbasę oraz cebulę posiekaną w kostkę. Pod koniec dodać pokrojony w cienkie plasterki czosnek.

Wszystko przełożyć do garnka z fasolką, dodać pelatti pomidorowe lub domowy przecier pomidorowy. Doprawić majerankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Gotować przez około 15 minut.

Serwować na ciepło z kawałkiem świeżego chleba.

Tagi:

soja danie