Sposób przygotowania:
Kotlety z kalafioraprzygotowanie

Kalafior dzielimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonym wrzątku z cukrem.
Ugotowany wyciągamy i odstawiamy do wystudzenia i odparowania wody.
Cebulkę drobno siekamy i podsmażamy na złoto.
Kaszę zalewamy wrzątkiem na 2 minuty, potem odcedzamy i płuczemy, następnie wkładamy do wrzątku gotujemy 3 minuty dłużnej niż zaleca producent.
Kasza ma być rozgotowana.
Ugotowaną kaszę odcedzamy i odkładamy do odparowania i ostudzenia- dobrze jest ją cienko rozłożyć- im mniej wody tym lepiej kotlety będą się sklejać.
Zimny kalafior rozdrabniamy mikserem lub blenderem razem z kaszą, cebulą i przyprawami.
przygotowanie

Do masy dodajemy ser, ,bułkę tartą i dokładnie wyrabiamy.
Odstawiamy masę na 30 minut do lodówki.
przygotowanie

Teraz czas na formowanie, ale jeżeli masa jest za zadka i nie chce się dać swobodnie formować, to można dodać jeszcze mąki lub bułki.
Łyżką nabieramy porcję- chwilę wyrabiamy w rękach ( najlepiej mokrych) i obtaczamy w bułce tartej ( bezglutenowcy w mace jaglanej) i odstawiamy ponownie.
Kotleciki smażymy na gorącym oleju.
Smażymy z obu stron na złoty kolor i przekładamy na ręcznik kuchenny.