reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Kotlety z kalafiora

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Częściowo bezglutenowe, bo w moich wykorzystałam zamiast bułki tartej zmielony chleb bezglutenowy, dodatkowo moje obtoczyłam w mące jaglanej, ale te kotlety zasmakują każdemu.

Kotlety z kalafiora

Składniki:

Kotlety z kalafiora

Składniki na około 10 średnich kotlecików

 

  • Dodatkowo
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do obtoczenia

Sposób przygotowania:

Kotlety z kalafiora

przygotowanie

Kotlety z kalafiora
masę zmiksowałam w

Kalafior dzielimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonym wrzątku z cukrem.

Ugotowany wyciągamy i odstawiamy do wystudzenia i odparowania wody.

Cebulkę drobno siekamy i podsmażamy na złoto.

Kaszę zalewamy wrzątkiem na 2 minuty, potem odcedzamy i płuczemy, następnie wkładamy do wrzątku gotujemy 3 minuty dłużnej niż zaleca producent.

Kasza ma być rozgotowana.

Ugotowaną kaszę odcedzamy i odkładamy do odparowania i ostudzenia- dobrze jest ją cienko rozłożyć- im mniej wody tym lepiej kotlety będą się sklejać.

Zimny kalafior rozdrabniamy mikserem lub blenderem razem z kaszą, cebulą i przyprawami.

przygotowanie

Kotlety z kalafiora
dajemy czas bułce, ktora :wciagnie

Do masy dodajemy ser, ,bułkę tartą i dokładnie wyrabiamy.

Odstawiamy masę na 30 minut do lodówki.

przygotowanie

Kotlety z kalafiora
- najlepiej jest podbierać sobie czymś płaskim i szerokim, ja używam tasaka ;)

Teraz czas na formowanie, ale jeżeli masa jest za zadka i nie chce się dać swobodnie formować, to można dodać jeszcze mąki lub bułki.

Łyżką nabieramy porcję- chwilę wyrabiamy w rękach ( najlepiej mokrych) i obtaczamy w bułce tartej ( bezglutenowcy w mace jaglanej) i odstawiamy ponownie.

Kotleciki smażymy na gorącym oleju.
Smażymy z obu stron na złoty kolor i przekładamy na ręcznik kuchenny.


Tagi:

kalafior danie