VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 788]

Roladki w panierce z borowików,cebuli i amarantusa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 18

Roladki z wypływającym serem i obłędną panierką. W każdym kęsie wyczuwalny jest smak leśnych grzybów i cebulki. Amarantus dodał dodatkowej chrupkości mięsu.

Roladki w panierce z borowików,cebuli i amarantusa

Składniki:

Roladki w panierce z borowików,cebuli i amarantusa

 

  • 500 g fileta z piersi kurczaka
  • 150 g żółtego sera
  • Przyprawa do kurczaka
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia

 

  • Panierka:
  • 15 g suszonych borowików
  • 0,5 szklanki prażonej cebulki
  • 0,5 szklanki amarantusa ekspandowanego
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 0,5 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Roladki w panierce z borowików,cebuli i amarantusa

ETAP 1:

Roladki w panierce z borowików,cebuli i amarantusa
Rozbicie mięsa jak na schabowe, nałożenie startego sera.

Filet z kurczaka dzielimy na płaty (jak na schabowe). Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Ser ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach. Układamy na każdym płacie po kilka łyżeczek, zwijamy na kształt roladki (ciasno dociskając brzegi).

ETAP 2:

Roladki w panierce z borowików,cebuli i amarantusa
Przygotowanie panierki do obtoczenia roladek

Panierka:
Borowiki mielimy na drobny pył. Cebulkę blendujemy na sypko. Wszystko mieszamy z bułką tartą i amarantusem.

ETAP 3:

Roladki w panierce z borowików,cebuli i amarantusa
Obtoczone roladki, jeszcze przed smażeniem

Każdą roladkę obtaczamy w rozmąconym jajku i dokładnie obtaczamy w panierce. Staramy się aby na mięsie pozostało jak najwięcej panierki. Gotowe roladki smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju. Podajemy z ugotowaną kaszą gryczaną.