WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Pieczarki z wieprzowiną w cieście naleśnikowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 3/5 głosów: 11

Fajna przekąska na kolację i na obiad. Pieczarki faszerowane wieprzowym mięsem mielonym, w cieście naleśnikowym, smażone w głębokim tłuszczu.

Pieczarki z wieprzowiną w cieście naleśnikowym

Składniki:

Pieczarki z wieprzowiną w cieście naleśnikowym

Główne

Ciasto

Sposób przygotowania:

Pieczarki z wieprzowiną w cieście naleśnikowym

Mięso

Pieczarki z wołowiną w cieście naleśnikowym
Mięso dokładnie przyprawiamy i wyrabiamy.

Mięso mielone dokładnie wyrabiamy z jajkiem i startą cebulką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Ciasto

Pieczarki z wołowiną w cieście naleśnikowym
Dokładnie mieszamy wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe.

Do miski wsypujemy mąkę, dolewamy mleko, jajka oraz doprawiamy. Mieszamy dokładnie i w miarę potrzeby dodajemy mąkę, by było dość gęste.

Pieczarki

Pieczarki z wołowiną w cieście naleśnikowym
Pieczarki faszerujemy mięsem mielonym z przyprawami.

Pieczarki dokładnie oczyszczamy i myjemy.Usuwamy ogonki, które po przesmażeniu można dodać do mięsa. Do środka wkładamy porcje mięsa i dokładnie uklepujemy.

Smażenie

Pieczarki z wołowiną w cieście naleśnikowym
Pieczarki smażymy na średnim ogniu, by się nie spaliły.

Na głębokiej patelni rozgrzewamy sporo oleju. Pieczarki obtaczamy w cieście i wrzucamy na gorący tłuszcz. Smażymy aż się przyrumienią i odsączamy z tłuszczu.