Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Roladki schabowe z bekonem i serem

  • 13
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Polecamy zawijany schab w panierce, nadziewany żółtym serem i boczkiem. Dobry pomysł na mięsko do obiadu

Roladki schabowe z bekonem i serem

Składniki:

Roladki schabowe z bekonem i serem

 

  • 4 plastry schabu bez kosci, o grubosci 1 cm,
  • 4 podluzne i cienkie plastry wedzonego boczku,
  • 100g zóltego sera,
  • 4 lyzeczki kechupu,
  • sól, pieprz ziolowy Prymat, papryka slodka w proszku, vegeta,
  • 2 jaja,
  • maka (uzylam kukurydzianej) i bulka tarta do panierki,
  • olej lub oliwa do gebokiego smazenia

Sposób przygotowania:

Roladki schabowe z bekonem i serem
Schab umyc, osuszyc recznikiem papierowym i rozbic na cienkie plastry. Ser zólty pokroic na trzycentymetrowej dlugosci paleczki. Z obu stron posypac sola (ostroznie, bo boczek tez jest slony!), pieprzem i papryka. Na kazdy plaster polozyc plaster bekonu ( u mnie niemal identycznej wielkosci co rozbite schabowe), na którym rozsmarowac lyzeczke keczupu. U nasady jednego z konców, polozyc paleczke zóltego sera i ciasno zawijac mieso w roladke, przy czym przed kazdym kolejnym zawinieciem ulozyc kawalek zóltego sera. Identycznie postepujemy z kolejnymi porcjami rolowanego miesa. Jajka rozklócamy, dodajemy odrobine vegety. Do jednego pólmiska wsypujemy make, do drugiego bulke tarta. Delikatnie obtaczamy roladki w mace, potem w jajku i na koncu w bulce tartej, uwazajac, aby roladki nam sie nie rozpadly. W patelni z pokrywka rozgrzewamy tluszcz i kladziemy obtoczone w panierce roladki. Smazymy na srednim ogniu, czesto przewracajac i rumieniac z kazdej strony. Gdy juz kazda roladka bedzie podrumieniona, przykrywamy rondel przykrywka i dosmazamy na bardzo malym ogniu. Podajemy z zemniakami lub ryzem i surówka.