Sposób przygotowania:
Roladki z kaszankąETAP 1
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojoną delikatnie przysmażmy na oleju. Następnie dodajemy do niej kiszkę. Całość przysmażmy około 5 minut. Gotową kaszanką odstawiamy do przestygnięcia.
ETAP 2
Filet z kurczaka myjemy i osuszamy. Tak przygotowanego dzielimy na połowę. Każdą z części rozbijamy tak by powstał cienki płat mięsa. Gotowe mięso oprószamy świeżo mielonym pieprzem i solą.
ETAP 3
Na przygotowany pierwszy płat wykładamy warstwę kaszanki. Wzdłuż jednego z boków układamy pokrojonego w słupki ogórka.
ETAP 4
Brzegi mięsa zawijamy i zwijamy roladę. Uformowaną przekładamy do naczynia żaroodpornego.
ETAP 5
W ten sam sposób postępujemy z drugą połową mięsa. Gotowe rolady oprószamy majerankiem. Następnie polewamy delikatnie olejem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Rolady pieczemy około 40 minut (180°C), by mięso stało się miękkie. W trakcie pieczenia polewamy wierzch wytworzonym sokiem.