Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 340]

Roladki z kurczaka z serem i papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 2/5 głosów: 2

Bardzo smaczne, soczyste roladki drobiowe z dodatkiem rozpływającego się żółtego sera i chrupiącej papryki.

Roladki z kurczaka z serem i papryką

Składniki:

Roladki z kurczaka z serem i papryką

 

  • 2 podwójne filety z piersi kurczaka
  • 4 grube paski papryki czerwonej
  • 8 plastrów sera żółtego
  • 2 jaja
  • około 6 łyżek mąki
  • sól, pieprz, papryka słodka mielona
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Roladki z kurczaka z serem i papryką

Rozbijanie mięsa:

Roladki z kurczaka z serem i papryką
Plastry mięsa lekko rozbijane przez folię

Umyte i dokładnie osuszone ręcznikiem papierowym mięso podzielić na pół. Każdy plaster mięsa lekko rozbić przez folię.

Przygotowanie roladek:

Roladki z kurczaka z serem i papryką
Rozbite plastry mięsa z żółtym serem i papryką

Z obu stron dokładnie obsypać papryką, pieprzem i solą. Odłożyć na 10 minut aby mięso połączyło się z przyprawami.

Na plastry mięsa układać po dwa plasterki żółtego sera i kawałek papryki.

Smażenie roladek:

Roladki z kurczaka z serem i papryką
Roladki drobiowe z serem i papryką w trakcie smażenia na głębokim oleju

Zawinąć roladkę. Maczać w roztrzepanym jajku, panierować w mące. Czynność powtórzyć drugi raz.

Roladki wrzucić na rozgrzany, głęboki olej i smażyć po 6-7 minut z każdej strony aż będą ładnie rumiane.