Sposób przygotowania:
Gulasz z żeberek w sosie śmietanowo-koperkowymMięso:
Mięso z żeberek (już bez kości) należy pokroić w kostkę, a następnie oprószyć solą, pieprzem i słodką papryką.
Każdy kawałek obtoczyć w mące i obsmażyć (na rumiano) na rozgrzanym oleju.
Całość przełożyć do garnka (tłuszczu ma zostać na patelni).
Cebula:
Cebulę pokroić w kostkę lub piórka i zeszklić na tłuszczu pozostałym z obsmażenia mięsa.
Gotowanie:
Cebulę z mięsem przełożyć do garnka i zalać wodą.
Dodać listki laurowe, ziele angielskie oraz przyprawę rosołową.
Całość dusić do momentu, aż mięso będzie miękkie (około 1,5 h) - pod przykryciem i na małym ogniu.
Na końcu:
Gotowy gulasz wymieszać z drobniutko posiekanym koperkiem oraz śmietanką, a następnie doprawić według smaku i zagotować.
(Sos można dodatkowo zagęścić za pomocą mąki.)
gusia1000