Sposób przygotowania:
Pierś z kaczki w sosie wiśniowo pomarańczowymETAP 1:
Pierś z kaczki nacinam ostrym nożem w kratkę tylko skórę. Posypuję sola, pieprzem, nacieram majerankiem i odstawiam do lodówki na godzinę albo dłużej.
ETAP 2:
Po tym czasie pierś przekładam na zimną patelnię i smażę ją najpierw od strony skóry 12 minut i przekładam na druga stronę i smażę jeszcze dwie minuty.
Mięso zawijam osobno każdy kawałek w folię aluminiową i wkładam do rozgrzanego piekarnika temp 200 stopni na 10 minut. Po tym czasie wyjmuję i zostawiam w folii zawinięte na 20 minut
ETAP 3:
Na tej samej patelni przesmażam startą skórkę z pomarańczy którą dokładnie wyszorowałam.
ETAP 4:
Dodaję cząstki pomarańczy które wcześniej odfiletowałam i dalej przesmażam, dodaję miód. Wyjmuję cząstki pomarańczy, wlewam wino i chwilę redukuję. Dodaję wiśnie, ocet winny, i dalej przesmażam.
Mąkę ziemniaczaną rozrabiam w soku z połowy pomarańcza. Wlewam do gotującego się sosu i gotuje chwilę aż zgęstnieje. Kaczkę podaję z sosem i cząstkami pomarańcza.
Netka
anemon