Sposób przygotowania:
Roladki z mięsa mielonego w sosie grzybowym
Grzyby namoczyć wcześniej w letniej wodzie a potem osączyć i pokroić małe kawałeczki. Karkówkę zmielić. Cebulę pokroić w drobniutką kostkę. Do zmielonego mięsa dodać pokrojoną cebulę i dokładnie wyrobić aby masa zrobiła się kleista, do smaku doprawić solą i pieprzem.
Z mięsnej masy uformować roladki ( takie podłużne kotlety) i obtoczyć w mące. U mnie wyszło 9 roladek. W garnku rozgrzać olej.
Roladki otrzepać z nadmiaru mąki i obsmażyć ze wszystkich stron. Następnie zalać wodą. Dodać listki laurowe, majeranek i pokrojone grzyby, odrobinę soli. Przykryć i dusić aż grzyby będą miękkie. Jeśli płyn za bardzo odparował dolać wody, jeśłi aromat grzybów jest zbyt słaby mozna dolac tej wody w tórej moczyły sie grzyby.
Całość ponownie zagotować. Sos doprawić do smaku i zagęścić mąką jeśli jest zbyt rzadki. Gotowe roladki podałam z kluskami i buraczkami.
Z mięsnej masy uformować roladki ( takie podłużne kotlety) i obtoczyć w mące. U mnie wyszło 9 roladek. W garnku rozgrzać olej.
Roladki otrzepać z nadmiaru mąki i obsmażyć ze wszystkich stron. Następnie zalać wodą. Dodać listki laurowe, majeranek i pokrojone grzyby, odrobinę soli. Przykryć i dusić aż grzyby będą miękkie. Jeśli płyn za bardzo odparował dolać wody, jeśłi aromat grzybów jest zbyt słaby mozna dolac tej wody w tórej moczyły sie grzyby.
Całość ponownie zagotować. Sos doprawić do smaku i zagęścić mąką jeśli jest zbyt rzadki. Gotowe roladki podałam z kluskami i buraczkami.