migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Roladki z mięsa mielonego w sosie grzybowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zamiast tradycyjnych roladek zwijanych polecam roladki z mięsa mielonego. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu a do tego bardzo smaczne. Danie proste ale dodatek aromatycznych grzybów sprawia że danie sprawdzi się na świątecznym stole.

Roladki z mięsa mielonego w sosie grzybowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Roladki z mięsa mielonego w sosie grzybowym

 

  • 1 kg karkówki
  • 1 cebula
  • sól,pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • ok 750 ml wody
  • 20 g suszonych grzybów
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 listki laurowe
  • mąka pszenna

Sposób przygotowania:

Roladki z mięsa mielonego w sosie grzybowym
Grzyby namoczyć wcześniej w letniej wodzie a potem osączyć i pokroić małe kawałeczki. Karkówkę zmielić. Cebulę pokroić w drobniutką kostkę. Do zmielonego mięsa dodać pokrojoną cebulę i dokładnie wyrobić aby masa zrobiła się kleista, do smaku doprawić solą i pieprzem.

Z mięsnej masy uformować roladki ( takie podłużne kotlety) i obtoczyć w mące. U mnie wyszło 9 roladek. W garnku rozgrzać olej.

Roladki otrzepać z nadmiaru mąki i obsmażyć ze wszystkich stron. Następnie zalać wodą. Dodać listki laurowe, majeranek i pokrojone grzyby, odrobinę soli. Przykryć i dusić aż grzyby będą miękkie. Jeśli płyn za bardzo odparował dolać wody, jeśłi aromat grzybów jest zbyt słaby mozna dolac tej wody w tórej moczyły sie grzyby.

Całość ponownie zagotować. Sos doprawić do smaku i zagęścić mąką jeśli jest zbyt rzadki. Gotowe roladki podałam z kluskami i buraczkami.
Roladki z mięsa mielonego w sosie grzybowym
Grzyby namoczyć wcześniej w letniej wodzie a potem osączyć i pokroić małe kawałeczki.
Roladki z mięsa mielonego w sosie grzybowym
Karkówkę zmielić. Cebulę pokroić w drobniutką kostkę. Do zmielonego mięsa dodać pokrojoną cebulę i dokładnie wyrobić, do smaku doprawić solą i pieprzem. Z mięsnej masy uformować roladki ( takie podłużne kotlety) i obtoczyć w mące.
Roladki z mięsa mielonego w sosie grzybowym
W garnku rozgrzać olej. Roladki otrzepać z nadmiaru mąki i obsmażyć ze wszystkich stron.
Roladki z mięsa mielonego w sosie grzybowym
Następnie zalać wodą. Dodać listki laurowe, majeranek i pokrojone grzyby, odrobinę soli. Przykryć i dusić aż grzyby będą miękkie. Jeśli płyn za bardzo odparował dolać wody, jeśłi aromat grzybów jest zbyt słaby mozna dolac tej wody w tórej moczyły sie grzyby. Całość ponownie zagotować. Sos doprawić do smaku i zagęścić mąką jeśli jest zbyt rzadki.