Sposób przygotowania:
Schab z marynaty w sosie grzybowym
Marynata:
Olej rzepakowy do oleju dodać, łyżkę pełną sosu sojowego, czosnek drobno pokrojony, szczypta pieprzu, soli, oregano, zioła prowansalskie. Wszystko wymieszać.
Marynatą natrzeć umyty, osuszony i pokrojony na kawałki schab. Włożyć do lodówki na 2 -3 godziny.
Po wyjęciu schab włożyć na rozgrzany olej i smażyć pod przykryciem do miękkości od czasu do czasu podlewając sosem wytworzonym przez mięsu lub podlać gorąca wodą.
Upieczony schab wkładamy na talerz polewamy sosem grzybowym.
Podajemy z ziemniakami.
Sos grzybowy: Oczyszczone podgrzybki dokładnie umyć, pokroić w plasterki. Na rozgrzanym oleju zeszklić obraną, pokrojoną cebulę. Dodać grzyby i smażyć około 15 - 20 min. Dodać bulionu ( tyle ile trzeba sosu) doprawić solą pieprzem. Zagęścić mąką z wodą lub jak ja to zrobiłam gotowym sosem grzybowym zrobionym według przepisu na opakowaniu.
Sos można zabielić śmietaną.
Smacznego.
Olej rzepakowy do oleju dodać, łyżkę pełną sosu sojowego, czosnek drobno pokrojony, szczypta pieprzu, soli, oregano, zioła prowansalskie. Wszystko wymieszać.
Marynatą natrzeć umyty, osuszony i pokrojony na kawałki schab. Włożyć do lodówki na 2 -3 godziny.
Po wyjęciu schab włożyć na rozgrzany olej i smażyć pod przykryciem do miękkości od czasu do czasu podlewając sosem wytworzonym przez mięsu lub podlać gorąca wodą.
Upieczony schab wkładamy na talerz polewamy sosem grzybowym.
Podajemy z ziemniakami.
Sos grzybowy: Oczyszczone podgrzybki dokładnie umyć, pokroić w plasterki. Na rozgrzanym oleju zeszklić obraną, pokrojoną cebulę. Dodać grzyby i smażyć około 15 - 20 min. Dodać bulionu ( tyle ile trzeba sosu) doprawić solą pieprzem. Zagęścić mąką z wodą lub jak ja to zrobiłam gotowym sosem grzybowym zrobionym według przepisu na opakowaniu.
Sos można zabielić śmietaną.
Smacznego.
gusia1000