zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Rybne klopsiki w occie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mój mąż złowił kilka rybek. Postanowiłam zrobić z nich klopsiki rybne w occie na Wigilię. Akurat do tego czasu naciągną i będą pyszne.

Rybne klopsiki w occie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rybne klopsiki w occie

 

  • 600 g wyfiletowanej ryby ( płotki, wzdręgi, leszcze )
  • 2 jajka
  • 100 g czerstwej bułki
  • 1 szkl mleka

 

 

  • mąka do obtaczania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Rybne klopsiki w occie
Składniki zalewy umieścić w garnku i zagotować. Gotować ją około 10 minut na małym ogniu.

Bułkę namoczyć w mleku.

Rybę razem z odciśniętą bułką zmielić w maszynce do mięsa na najdrobniejszym sitku. Dodać jajko i wyrobić masę.

Formować kulki większe od orzecha włoskiego, obtaczać w mące i smażyć na oleju. Gotowe klopsiki wkładać do gorącej zalewy i zostawić na 12 godzin.

Po tym czasie przełożyć klopsiki do słoików, zalać zalewą i zakręcić słoiki.

Przechowywać w lodówce. Podawać po kilku dniach.

Do dłuższego przechowywania zapasteryzować.
Rybne klopsiki w occie
Składniki zalewy umieścić w garnku i zagotować.
Rybne klopsiki w occie
z ryby, bułki oraz jajek wymieszać masę rybną
Rybne klopsiki w occie
Formować kulki większe od orzecha włoskiego, obtaczać w mące i smażyć na oleju.
Rybne klopsiki w occie
Gotowe klopsiki wkładać do gorącej zalewy i zostawić na 12 godzin.