gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Uszka z kapustą kiszoną i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Uszka z kapustą kiszoną i suszonymi grzybami. Polecam z czerwonym barszczem lub ulubionym olejem. Polecam.

Uszka z kapustą kiszoną i grzybami

Składniki:

Uszka z kapustą kiszoną i grzybami

Farsz

Ciasto

Sposób przygotowania:

Uszka z kapustą kiszoną i grzybami
Grzyby namaczamy w wodzie, aż zmiękną ( najlepiej na noc). Gotujemy do miękkości i odcedzamy. Kapustę kiszoną również gotujemy do miękkości i odcedzamy(w wodzie w której gotowały się grzyby). Grzyby i kapustę kroimy kroimy w drobniutką kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.

Na patelnię wlewamy olej i rozgrzewamy. Wrzucamy cebulę na patelnię wraz z czosnkiem i liściami laurowymi i zielem angielskim. Chwilkę podsmażamy, następnie wrzucamy grzyby i kapustę. Doprawiamy do smaku. Podsmażamy 2 minuty. Wyjmujemy liście i ziele, studzimy.

Ciasto;

Mąki zalewamy wrzątkiem. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 10 minut aby odpoczęło.

Ciasto wałkujemy na około 2-3 mm. Wykrawamy kieliszkiem o średnicy około 3-4 cm kółka. Wykładamy troszeczkę farszu i zlepiamy brzegi, następnie zlepiamy końce ze sobą.

Gotujemy w olosonej wodzie około 4-5 minut do wypłynięcia. Podajemy z barszczem lub ulubionym olejem.

Smacznego