Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Mielone z sosem grzybowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne pulpety mielone w sosie z leśnych grzybów. Sos jest kremowy delikatny i doskonale łączy się z pulpetami.

Mielone z sosem grzybowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mielone z sosem grzybowym

 

  • Pulpety :
  • 250g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżki natki pietruszki
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1,5 litra bulionu
  • sól i pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

Mielone z sosem grzybowym
Pulpety: Mięso mieszamy z jajkiem , posiekaną natka pietruszki , bułką tartą i doprawiamy do smaku. Z masy formujemy ok 10 kulek i gotujemy w bulionie ok 30 minut i wyjmujemy. Sos: Grzyby umyć w ciepłej wodzie, następnie zalać zimną woda i moczyć kilka godzin. Grzyby ugotować w tej samej wodzie . Wywar z grzybów wyparować do 1/4 litra . Mąkę wymieszać z zimnym wywarem z grzybów , dodać drobno posiekane grzyby , posolić i zagotować. Połączyć ze śmietana. Można dodać szczyptę pieprzu i łyżkę masła. Sosem polewać pulpety. 
Mielone z sosem grzybowym
Mięso mieszamy z jajkiem , posiekaną natka pietruszki , bułką tartą i doprawiamy do smaku. Z masy formujemy ok 10 kulek
Mielone z sosem grzybowym
Z masy formujemy ok 10 kulek i gotujemy w bulionie ok 30 minut i wyjmujemy.
Mielone z sosem grzybowym
Grzyby umyć w ciepłej wodzie, następnie zalać zimną woda i moczyć kilka godzin. Grzyby ugotować w tej samej wodzie . Wywar z grzybów wyparować do 1/4 litra . Mąkę wymieszać z zimnym wywarem z grzybów , dodać drobno posiekane grzyby , posolić i zagoto
Mielone z sosem grzybowym
Pulpety połączyć z sosem i podawac z surówką i ziemniakami