Sposób przygotowania:
Rolada w sosie grzybowymKurczak
Umytą i osuszoną pierś kurczaka rozbijamy bardzo cieniutko i przyprawiamy do smaku jarzynką posypując całą jedną stronę.
Farsz
Łopatkę wieprzowa mielimy, następnie dodajemy do niej jajko, bułkę tartą, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy i wyrabiamy na jednolitą masę.
Zwijanie rolady
Na płacie rozbitego mięsa drobiowego układamy masę z wieprzowego farszu i zwijamy roladkę. Możemy związać nićmi wtedy będziemy pewni, że nam się nie rozpadnie.
Smażenie
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i z każdej strony smażymy roladkę, aż nabierze złotobrązowej barwy.
Sos
Gdy zrumienimy mięso dodajemy drobno pokrojone grzyby leśne oraz obrana i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy się lekko podsmażą dolewamy wodę i dodajemy suszone grzyby. Dusimy na wolnym ogniu, aż zmiękną, a mięso do tego czasu tez powinno się dopiec.
Wykańczanie potrawy
Wyciągamy upieczoną roladę na deskę, aby odpoczęło, a w tym czasie sos zagęszczamy zawiesiną z mąki pszennej i trochę wody. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietankę, a także jeśli zachodzi taka potrzeba doprawiamy do smaku. Roladę kroimy na kawałki układamy na półmisku polewamy sosem grzybowym, a na wierzchu obficie posypujemy posiekana natką pietruszki.