Sposób przygotowania:
Roladki z pesto w oliwkowej panierce
Piersi opłukałam, osuszyłam, każdą z nich przekroiłam na dwa cieńsze kotlety i delikatnie rozbiłam tłuczkiem. Na kotletach rozsmarowałam po łyżeczce pesto, zwinęłam je w roladki i spięłam wykałaczkami. Do jednej miseczki wsypałam mąkę, w drugiej roztrzepałam jajko, a w trzeciej wymieszałam bułkę tartą z drobno posiekanymi oliwkami. Panierowałam roladki kolejno w mące, jajku i bułce. Na patelni rozgrzałam niewielką ilość oleju, obsmażyłam roladki na rumiano ze wszystkich stron, a następnie podlałam niewielką ilością wody, przykryłam i dusiłam kilka minut. Podałam z sałatką zrobioną z sałaty lodowej, papryki, pomidora, świeżego ogórka, oliwek, fety i sosu winegret. Roladki musiałam przygotować w ekspresowym tempie i zapomniałam ich posolić, ale dodatek słonych oliwek do panierki i słonej fety do sałatki sprawił, że domownicy tego nie zauważyli :)
Dorcia
edytaha
Dziękuję :)
MagdaMM
zbysiowa
edytaha
Madziu, mój mąż popatrzył i powiedział "blee, oliwki?", a potem wrąbał i stwierdził, że smaczne :)
gosiczek821
edytaha
Dzięki :) U mnie pesto za mało się jada, więc przyznam, że nie chce mi się go robić. Jak kupię mały słoiczek raz na pół roku to wszystko. A poza tym nie dysponuję blenderem :(