edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Roladki z pesto w oliwkowej panierce

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pierś kurczaka zrolowana i usmażona w panierce z dodatkiem czarnych oliwek

Roladki z pesto w oliwkowej panierce Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Roladki z pesto w oliwkowej panierce

 

Sposób przygotowania:

Roladki z pesto w oliwkowej panierce
Piersi opłukałam, osuszyłam, każdą z nich przekroiłam na dwa cieńsze kotlety i delikatnie rozbiłam tłuczkiem. Na kotletach rozsmarowałam po łyżeczce pesto, zwinęłam je w roladki i spięłam wykałaczkami. Do jednej miseczki wsypałam mąkę, w drugiej roztrzepałam jajko, a w trzeciej wymieszałam bułkę tartą z drobno posiekanymi oliwkami. Panierowałam roladki kolejno w mące, jajku i bułce. Na patelni rozgrzałam niewielką ilość oleju, obsmażyłam roladki na rumiano ze wszystkich stron, a następnie podlałam niewielką ilością wody, przykryłam i dusiłam kilka minut. Podałam z sałatką zrobioną z sałaty lodowej, papryki, pomidora, świeżego ogórka, oliwek, fety i sosu winegret. Roladki musiałam przygotować w ekspresowym tempie i zapomniałam ich posolić, ale dodatek słonych oliwek do panierki i słonej fety do sałatki sprawił, że domownicy tego nie zauważyli :)
Roladki z pesto w oliwkowej panierce
Na lekko rozklepanym mięsie rozsmarowałam pesto.
Roladki z pesto w oliwkowej panierce
Opanierowane roladki włożyłam na rozgrzany olej.
Roladki z pesto w oliwkowej panierce
Roladki obsmażyłam na rumiano ze wszystkich stron.