Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Roladki z szynki i żółtego sera

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Imprezowa przekąska w postaci roladek z szynki w galarecie. W środku roladki skrywa się ostry ogórek konserwowy i starty żółty ser.

Roladki z szynki i żółtego sera Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Roladki z szynki i żółtego sera

 

  • 100g żółtego sera
  • 5 dużych plastrów szynki
  • 5 ogórków konserwowych z chili
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • żelatyna (ilość na 1 litr płynu)

 

 

Sposób przygotowania:

Roladki z szynki i żółtego sera
Żółty ser ścieramy na grubej, buraczanej tarce. Ogórki kroimy wzdłuż na ćwiartki. Na plasterku szynki układamy żółty ser, na środku kładziemy kawałki ogórka (4 ćwiartki na jeden plasterek). Zawijamy rulonik z szybki i kroimy go na mniej więcej 2 cm plastry. Małe roladki układamy w naczyniach. W gorącym bulionie (bulion powinien być bardzo mocno doprawiony) rozpuszczamy żelatynę (zgodnie z instrukcją na opakowaniu żelatyny) i po ostudzeniu zalewamy roladki. Naczynia (lub jedno duże naczynie) wstawiamy do lodówki i trzymamy tam do momentu aż galareta stężeje.
Roladki z szynki i żółtego sera
Żółty ser trzemy na grubej buraczanej tarce
Roladki z szynki i żółtego sera
Na plasterku szynki układamy ser i kawałki ogórka
Roladki z szynki i żółtego sera
Szynkę zawijamy i kroimy na plasterki 2 cm
Roladki z szynki i żółtego sera
Układamy w naczyniu lub w naczyniach i zalewamy galaretą

Tagi:

sery ser szynka