Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Rolmops ze śledzia po węgiersku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Przepyszna przekąska...idealna jako przystawka na wykwintnej kolacji

Rolmops ze śledzia po węgiersku

Składniki:

Rolmops ze śledzia po węgiersku

 

  • 10 pojedynczych filetów ze śledzia a la matias
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 kiszone ogórki
  • 2 strąki konserwowej papryki
  • 60 ml octu 6%
  • 150 ml wody
  • 300 ml białego wytrawnego wina
  • 2 łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki
  • sól, pieprz i cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Rolmops ze śledzia po węgiersku
Śledzie moczyć przez 2 godz. w dużej ilości wody. Osuszyć. Każdy filet oprószyć sproszkowaną papryką i posmarować przecierem pomidorowym. Ogórki i paprykę pokroić w słupki odpowiadające długością szerokości filetów. Położyć po kilka sztuk na każdy filet. Zwinąć w ruloniki. Spiąć drewnianymi wykałaczkami. Rolmopsy ułożyć w słoiku. Wodę wymieszać z winem, octem i przyprawami.. Zagotować. Wystudzić. Marynatą zalać rolmopsy. Przełożyć w chłodne miejsce na min. 2 doby.