iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Rosół cytrynowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Rosół zapewne gotowała w życiu prawie każda kobieta, ale nie taki, który jest cytrynowy. Nie sądziłam, że może tak świetnie smakować dopóki sama go nie ugotowałam.

Rosół cytrynowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rosół cytrynowy

 

  • 1 wyporcjowany kurczak,
  • 2 marchewki,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • 1 cebula,
  • 1 por,
  • 2 listki laurowe,
  • 1 cytryna,
  • szczypta kurkumy,
  • natka do dekoracji,
  • 1/3 makaronu drobnego,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Rosół cytrynowy
Gotujemy 2 litry wody. Gdy będzie już wrzała to dodajemy listki i dodajemy mięso. Cebulę opiekamy na palniku i wrzucamy do wywaru Gotujemy przez 30 minut. Następnie dodajemy oskrobane marchewki, pietruszki. Dodajemy również por. Gotujemy przez 40 na bardzo małym ogniu i bez przykrywki. Wyjmujemy łyżką cedzakową rozgotowany por oraz cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy kurkumę. Gotujemy makaron w słonej wodzie. Marchewki kroimy w kostkę i wykładamy na makaron. Do rosołu wciskamy sok z cytryny i dodajemy kilka plastrów. Dekorujemy makaron natką pietruszki oraz plastrami cytryny. Polewamy makaron rosołem .
Rosół cytrynowy
Makaron gotowany el dente w osolonej wodzie
Rosół cytrynowy
Mięso kurczaka gotowane w dużym garnku z cebulą
Rosół cytrynowy
Gotowanie mięsa z dodatkami warzyw i cytryny
Rosół cytrynowy
Gotowy makaron z marchewką podany na talerzu