Sposób przygotowania:
Rosół dla wymagających
Na ten rosół potrzeba jedną dorodną, wiejską gęś i około kilograma kości wołowych...najlepiej z mięsem. Gęś umyć, poczekać aż obeschnie i natrzeć solą, odstawić do lodówki na jedną dobę. W dniu gotowania rosołu obrać warzywa. Pokroić na duże kawałki. Zagotować 7-8 l wody. Na wrzątek wrzucić warzywa i dołożyć gęś. Na małym ogniu gotować rosół około 2 godzin- im ptak starszy tym dłużej. Po tym czasie wyjąć gęś i zostawić do pieczenia. Zebrać łyżką tłuszcz z rosołu. Dołożyć wołowinę. Gotować przez około 2 godziny. Na koniec rosół doprawić solą i pieprzem( powinien być już trochę słony od nasolonej gęsi). W trakcie gotowania wołowiny przygotować kostkę z kaszki krakowskiej. Zagotować wodę i zasypać wypłukaną kaszką. Mieszać cały czas, bo kasza szybko gęstnieje i lubi się przypalić. Dodać masło i posolić. Gotować kaszkę około 5 do 10 minut. Kaszka krakowska jest drobna i szybko się rozkleja. Posmarować półmisek masłem i wylać na niego ugotowaną kaszę. Wyrównać i odstawić do ostudzenia. Zimną kaszę kroić w kostkę. Gorący rosół podawać z kostką z kaszki, natka pietruszki i ugotowaną marchewką.