Ania Hosz

Ania Hosz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 198]

Rosół dla wymagających

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Wyśmienity rosół na gęsinie.

Rosół dla wymagających Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Rosół dla wymagających

 

  • rosół:

 

  • 1 wiejska gęś,
  • 3 szt- marchewki,
  • 2 szt- pietruszki,
  • 3 szt- cebuli,
  • 1 szt- selera,
  • 1 szt –pora,
  • 1 kg- kości wołowych ze szpondra,
  • sól do smaku, pieprz do smaku;

 

  • kostka gryczana:
  • 30dkg- kaszka krakowska,
  • 600ml- wody,
  • 75g- masła,
  • sól do smaku.

 

Sposób przygotowania:

Rosół dla wymagających
Na ten rosół potrzeba jedną dorodną, wiejską gęś i około kilograma kości wołowych...najlepiej z mięsem. Gęś umyć, poczekać aż obeschnie i natrzeć solą, odstawić do lodówki na jedną dobę. W dniu gotowania rosołu obrać warzywa. Pokroić na duże kawałki. Zagotować 7-8 l wody. Na wrzątek wrzucić warzywa i dołożyć gęś. Na małym ogniu gotować rosół około 2 godzin- im ptak starszy tym dłużej. Po tym czasie wyjąć gęś i zostawić do pieczenia. Zebrać łyżką tłuszcz z rosołu. Dołożyć wołowinę. Gotować przez około 2 godziny. Na koniec rosół doprawić solą i pieprzem( powinien być już trochę słony od nasolonej gęsi). W trakcie gotowania wołowiny przygotować kostkę z kaszki krakowskiej. Zagotować wodę i zasypać wypłukaną kaszką. Mieszać cały czas, bo kasza szybko gęstnieje i lubi się przypalić. Dodać masło i posolić. Gotować kaszkę około 5 do 10 minut. Kaszka krakowska jest drobna i szybko się rozkleja. Posmarować półmisek masłem i wylać na niego ugotowaną kaszę. Wyrównać i odstawić do ostudzenia. Zimną kaszę kroić w kostkę. Gorący rosół podawać z kostką z kaszki, natka pietruszki i ugotowaną marchewką.
Rosół dla wymagających
Gorącą kaszkę krakowską wylać na wysmarowany masłem półmisek.
Rosół dla wymagających
Gotowy rosół podawać z kostką z kaszki krakowskiej, natką pietruszki i ugotowaną marchewką.