mr19871

mr19871

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 67]

Rosół domowy w naszej rodzinie od lat.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Może kogoś zdziwić dodanie grzybków suszonych do rosołu,ale proponuję spróbować gdyż wtedy rosól ma lepszy smak.

Rosół domowy w naszej rodzinie od lat.

Składniki:

Rosół domowy w naszej rodzinie od lat.

 

  • 0,5 kg kurczaka(udka,skrzydełka)
  • 3l wody
  • 4 marchewki obrane
  • 2 pietruszki obrane
  • mały plaster selera obrany
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • liść laurowy
  • 2 suszone grzybki
  • 1 cebyla
  • połowa pora
  • średni kawałek kapusty białej
  • 3 kostki rosołowe
  • 1 op. makaronu nitki

Sposób przygotowania:

Rosół domowy w naszej rodzinie od lat.
Do większego garnka wkładamy opłukanego wcześniej kurczaka, podzielonego na części zalewamy wodą. Dodajemy pokrojoną marchew,pietruszkę,selera,cebulę(którą wcześniej podpalamy chwilę na palniku)pora,kapustę,grzybki suszone,oraz wszytskie ziela: pieprz,ziele angielskie,liść laurowy.Wszystko gotujemy.Gdy zacznie wrzeć zmniejszamy palnik dodajemy rosołki i czekamy aż kurczak się ugotuje i marchewka.Podczas gotowania zdejmujemy z rosołu łyżką powstałą szumowinę oraz nadmiar tłuszczu.W oddzielnym garnku gotujemy makaron.Ugotowany rosól podajemy z makaronem, można posypać koperkiem lub pietruszką.