WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 519]

Rosół drobiowo - wołowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Aromatyczny i smakowity domowy rosół drobiowo - wołowy. Idealny na obiad z makaronem i świetna baza do innych zup i sosów.

Rosół drobiowo - wołowy

Składniki:

Rosół drobiowo - wołowy

 

  • 0,5 kury
  • 20 dag wołowiny z kością
  • 3 marchwie
  • 2 pietruszki
  • 0,5 bulwy selera
  • 1 por
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Rosół drobiowo - wołowy

Warzywa

Rosól drobiowo - wołowy
Warzywa do rosołu mogą się nawet lekko przypalić

Marchew, pietruszkę bulwę selera i cebulę obieramy, myjemy i kroimy na pół. Rozgrzewamy suchą patelnię i podsmażamy na niej warzywa do lekkiego przypieczenia.

Mięso

Rosól drobiowo - wołowy
Z zagotowanego mięsa zdejmujemy szumy.

Połowę kury kroimy na mniejsze części, razem z wołowiną myjemy i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą i zagotowujemy. Zdejmujemy dokładnie wszystkie szumy.

Gotowanie

Rosól drobiowo - wołowy
Rosół gotujemy długo na bardzo wolnym ogniu.

Do zagotowanego mięsa dodajemy podsmażone warzywa oraz pora i gotujemy na bardzo wolnym ogniu, aż mięso będzie prawie miękkie. Wtedy solimy i doprawiamy pieprzem do smaku, gotujemy jeszcze pół godziny. Podajemy z makaronem i natką pietruszki.