MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Rosół drobiowy niebanalnie podany

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ilu kucharzy tyle wykonań rosołu. Można go podawać bez dodatków, z makaronem, kawałkami ziemniaków lub roztartymi ziemniakami - jak u nas.

Rosół drobiowy niebanalnie podany Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Rosół drobiowy niebanalnie podany

 

  • 1/2 dużego koguta/kury lub 2-3 duże udka
  • 1/2 selera
  • 2 pietruszki
  • 4-5 marchewek
  • 1 kostka rosołowa
  • pieprz do smaku
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Rosół drobiowy niebanalnie podany
Mięso zalewamy wodą zostawiając 3 cm od brzegu garnka (garnek 5l) i zagotowujemy. Od momentu zawrzenia wody zmniejszamy ogień tak, aby tylko lekko pyrkał i gotujemy godzinę. Dorzucamy połówkę selera i obraną pietruszkę, gotujemy kolejne 20-30 minut. Następnie wrzucamy pokrojone w plasterki, pół plasterki lub kosteczkę marchewki. Gotujemy jeszcze około godzinę. Im dłużej gotujemy tym rosół będzie smaczniejszy. Wrzucamy kostkę rosołową, doprawiamy pieprzem (jeśli trzeba to i solą lub np. vegetą). Posiekaną natkę pietruszki wrzucamy po wyłączeniu gazu lub bezpośrednio na talerze. Podajemy z ugotowanymi i roztartymi ziemniakami na jednym talerzu lub na osobnych. Można też oczywiście tradycyjnie - z makaronem.
Rosół drobiowy niebanalnie podany
Zaczynamy gotowanie od mięsa - musi się długo gotować
Rosół drobiowy niebanalnie podany
Do gotującego się mięsa wrzucamy warzywa