Sposób przygotowania:
Rosół drobiowy dla całej rodziny
Do dużego garnka wlewamy 3,5 litra wody,kurczaka poćwiartować,obczyścić z niepotrzebnych dodatków,obmyć i włożyć do garnka z wodą,dodać przyprawę smyk-smak.Wodę pilnujemy,żeby się nie zagotowała tylko jak zacznie powoli wirować w takiej formie pozostawiamy,żeby rosół nie zrobił się mętny,po ok,60 min.kiedy kurczak oddał już swoje "wdzięki"możemy go wyciągnąć na talerz(kurczaka wykorzystujemy później do potrawki),a z wierzchu w garnku pościągać burzyny(które powstały z kurczaka)łyżką cedzakową.Marchewkę,pietruszkę,seler myjemy i obieramy,kapustę i porę myjemy,porę możemy przekroić na poł,cebulę obieramy i podpiekamy na palniku,żeby w kilku miejscach sie przypaliła na czarny kolor,Wszystkie w/w warzywa wkładamy do garnka z wodą po kurczaku,dodajemy ziele ang.liscie laurowe, ziarenka pieprzu i po kostce warzywnej i drobiowej.Wszystko pozostawiamy na wolnym ogniu,żeby warzywa puszczały swoje smaki.w między czasie gotujemy makaron,tak,żeby nie był za miękki,ale ugotowany,odcedzamy i przelewamy zimną wodą,po ok 45 min.powstały rosół próbujemy,czy nie potrzeba mu więcej soli.Kiedy wszystko smakuje jak powinno na talerze wykładamy makaron,kroimy marchewki z rosołu w paski,natkę pietruszki siekamy i dajemy na makaron,wszystko zalewamy rosołkiem(oczywiscie musi byc gorący!) ,delikatnie zakrapiamy 'maggi" do smaku i gotowe SMACZNEGO
evita0007
Agiatis
Myślę podobnie;) Gdyby to były porcje rosołowe to może -choć i tak 1,5h gotowania to moim skromnym zdaniem minimum, przy całym kurczaku gotuję 2h a nawet dłużej.
Czypo45 minutach mięso potem dalej obrabiasz,np smażysz na patelni?
Pyza
Agiatis
z lubczykiem nie próbowałam - ciekawe;)
edytaha
Lubczyk jest świetny, nie tylko do rosołu :)
zibi i niesia
z mięsa potem robię potrawkę,przepis zamieszczę w niedługim czasie
zibi i niesia
od buzowania 3 kwadranse spokojnie wystarczają.żeby poćwiartowany kurczak oddał to co powinien w rosole (jednocześnie nie zaprzeczam,że może być1,5 czy 2 h,ale później ja robię z niego potrawkę i po takim czasie przebywania w rosole raczej byłby w w\w daniu "nieobecny",jeżeli chodzi o smak, a tego bym nie chciał)
Babciagramolka
Robię potrawkę z kurczaka z rosołu i gwarantuję Ci , że gotowanie 2,5 godziny nie zaszkodzi ani rosłowi ani kurczakowi .Chodzi o to by do wywaru przeszło i rozpuściło sie w nim albumin .A co do kurczaka to taki dobrze ugotowany jest łatwiejszy do obróbki ( z szyjki , kregosłupa i skrzydełek mieso samo odchodzi ) - a białe mieso z piersi i udek nie trzeba już potem dusić w potrawce zrobionej na bazie rosołu a tylko je włożyć w sos .Polecam dłuższe gotowanie - rosół będzie bardziej esencjonalny.
Babciagramolka