A-g-n-i-e-s-z-k-a

A-g-n-i-e-s-z-k-a

Starszy Kucharz
[Przepisów: 29]

Rosół szlachetny wg A-g-n-i-e-s-z-k-a

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Rosół to królowa polskich zup. Według następującego przepisu rosołek wychodzi pyszny, aromatyczny i klarowny.

Rosół szlachetny wg A-g-n-i-e-s-z-k-a

Składniki:

Rosół szlachetny wg A-g-n-i-e-s-z-k-a

 

  • 2 udka z kurczaka
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 mały kawałek mięsa wołowego
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka w korzeniu
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 mały seler
  • 1/2 pora
  • 1 cebula
  • pieprz
  • sól
  • kostka rosołowa

Sposób przygotowania:

Rosół szlachetny wg A-g-n-i-e-s-z-k-a
Mięso myjemy wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Stawiamy na małym ogniu, czekamy aż się zagotuje następnie wrzucamy kostkę rosołową i pora. Pozostałe jarzyny: marchew pietruszkę seler i cebulę kroimy w ćwiartki i podpiekamy na suchej patelni ok. 10 min aby nabrały aromatu. Wrzucamy do rosołu. Gotujemy na malutkim ogniu ok. 40 min aż mięso i jarzyny będą miękkie. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z makaronem i sypiemy posiekaną natką pietruszki i marchewką pokrojoną w kostkę.