Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Rosół z gęsi z makaronem ryżowym

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

tłuściutki i zdrowy domowy rosołek :)

Rosół z gęsi z makaronem ryżowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Rosół z gęsi z makaronem ryżowym

 

  • 200 gram makaronu ryżowego
  • 0,5 gęsi
  • 4 marchewki
  • 1 por
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • nać selera
  • natka pietruszki
  • 1 korzeń pietruszki
  • przyprawy

Sposób przygotowania:

Rosół z gęsi z makaronem ryżowym
Do duzego garnka wkładamy poporcjowaną gęś. Zalewamy ją zimną wodą, dodajemy liście laurowe oraz kilka zairenek ziela angielskiego i pieprzu oraz sól - nastawiamy. Po ok 30 minutach gotowania się wrzucamy do rosołu w całości obrane marchewki i korzeń pietruszki, zieloną część pora, obrany czosnek oraz pokrojoną w grube talarki i podpieczoną na rozgrzanej blaszce cebule (uzupełniamy braki wody). Kiedy mięso jest już miękkie wrzucamy 2-3 gałązki selera oraz 3-4 gałązki natki pietruszki (nie lubie siekanej pływającej w rosole stąd też dodaje w całości). Doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze chwile. Makaron ryżowy gotujemy do miękkości, przelewamy zimną wodą i odcedzamy. Przed nałożeniem na talerze warto go delikatnie posiekać na mniejsze kawałki (dosłownie 3-4 ruchy nożem - nie wiecej), aby łatwiej się jadło. Gotowy gęsi rosołek podajemy z makaronem - warzywa z rosołu są równie dobre
Rosół z gęsi z makaronem ryżowym
Etap 1