Sposób przygotowania:
Rozgrzewający rosół z własnej gęsirosół
Do sporego garnka wlać dwa litry wody, dodać umyte gęsie uda czyli nogi i wkroić dowolnie marchew. Całość zagotować. Następnie zmniejszyć ogień i zebrać powstałe szumowiny. Gotując na wolniutkim ogniu w trakcie dodać suszona włoszczyznę oraz doprawić do smaku przyprawą uniwersalną, ziela angielskie oraz liść laurowy. Nadal gotując zdjąć nadmiar tłuszczu i dodać opaloną na gazie cebulę. Gotując na bardzo wolnym ogniu do miękkości mięsa na udach gęsich.
rosół
Gdy w pyrkającym rosole mięso jest już miękkie (odchodzi od kości), a rosół zrobił się klarowny i pokrywa się skorupką widoczną na zdjęciu wtedy dodać czosnek pokrojony w drobną kostkę i jeszcze chwilkę pogotować na wolniutkim ogniu. Następnie dodać mrożoną lub świeżą natkę pietruszki, zamieszać i lekko zagotować. Zdjąć z ognia. Można jeszcze doprawić według swego smaku.
rosół
Ugotowany pyszny, klarowny i pachnący swojską gąską rosół podałam z ryżem ugotowanym osobno (taką miałam dziś ochotę na właśnie tak podany rosół). Rodzinka była zachwycona, a i koleżanka bardzo chwaliła mój rosołek. Do podanego rosołu z ryżem można również dodać świeżo zmielony pieprz czarny.