Agnieszka 72

Agnieszka 72

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Rozgrzewający rosół z własnej gęsi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 100
         
ocena: 0/5 głosów: 0

W ciągu dnia zrobiłam ciasteczka. W tym czasie, gotował się, a właściwie pyrkotał mój rosołek ze swojskiej własnej gęsi. Aby rosół był dobry powinien gotować się na wolnym ogniu przez co najmniej trzy godziny.

Rozgrzewający rosół z własnej gęsi

Składniki:

Rozgrzewający rosół z własnej gęsi

rosół

  • 4 gęsie uda,
  • 1 mała cebula,
  • 2 spore marchewki około 200 g,
  • 1 łyżka suszonej włoszczyzny (mam swojską od mamy),
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 1 duży liść laurowy,
  • 1 spory ząbek czosnku,
  • 2,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
  • 2 spore łyżki natki pietruszki (mam swoją mrożoną).

Sposób przygotowania:

Rozgrzewający rosół z własnej gęsi

rosół

Rozgrzewający rosół z własnej gęsi

Do sporego garnka wlać dwa litry wody, dodać umyte gęsie uda czyli nogi i wkroić dowolnie marchew. Całość zagotować. Następnie zmniejszyć ogień i zebrać powstałe szumowiny. Gotując na wolniutkim ogniu w trakcie dodać suszona włoszczyznę oraz doprawić do smaku przyprawą uniwersalną, ziela angielskie oraz liść laurowy. Nadal gotując zdjąć nadmiar tłuszczu i dodać opaloną na gazie cebulę. Gotując na bardzo wolnym ogniu do miękkości mięsa na udach gęsich.

rosół

Rozgrzewający rosół z własnej gęsi

Gdy w pyrkającym rosole mięso jest już miękkie (odchodzi od kości), a rosół zrobił się klarowny i pokrywa się skorupką widoczną na zdjęciu wtedy dodać czosnek pokrojony w drobną kostkę i jeszcze chwilkę pogotować na wolniutkim ogniu. Następnie dodać mrożoną lub świeżą natkę pietruszki, zamieszać i lekko zagotować. Zdjąć z ognia. Można jeszcze doprawić według swego smaku.

rosół

Rozgrzewający rosół z własnej gęsi

Ugotowany pyszny, klarowny i pachnący swojską gąską rosół podałam z ryżem ugotowanym osobno (taką miałam dziś ochotę na właśnie tak podany rosół). Rodzinka była zachwycona, a i koleżanka bardzo chwaliła mój rosołek. Do podanego rosołu z ryżem można również dodać świeżo zmielony pieprz czarny.