maskagotuje

maskagotuje

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Chinkali z wywarem z gęsi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Witam, jako mój pierwszy przepis na Gotujmy.pl prezentuje mój dzisiejszy obiad Chinkali z pietruszką oraz wywarem z gęsi.

Chinkali z wywarem z gęsi

Składniki:

Chinkali z wywarem z gęsi

Ciasto, rosół i farsz

  • SKŁADNIKI:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • sól
  • pieprz
  • mięso wieprzowe mielone z szynki lub łopatki 500g
  • 2x średnia cebula
  • porcja rosołowa z gęsi
  • natka pietruszki
  • warzywa na rosół
  • pasta chili

Sposób przygotowania:

Chinkali z wywarem z gęsi
PRZYGOTOWANIE:

1. Nastawiamy rosół z gęsi w małym garnku -gęś (wystarczy mały kawałek) gotujemy na bardzo małym ogniu, po 20 minutach dodajemy włoszczyznę i cebulkę przypaloną na ogniu.

2. Podczas gdy nasz rosołek z gęsi gotuje się na małym ogniu szykujemy farsz. -mięso mielone wraz z posiekaną drobno cebulką oraz dużą ilością natki pietruszki mieszamy energicznie dodając pieprz i sól. -wlewamy szklankę rosołku jak najtłustszego delikatnie schłodzonego do naszego farszu -ponownie długo mieszamy

3. Ciasto, przesiewamy 3 szklanki mąki przez sito do miski, dodajemy 1/2 łyżki soli, powoli zalewamy letnią wodą jednocześnie energicznie mieszając. Ciasto wałkujemy na kółka około 12cm średnica i 2mm grubość -nakładamy łyżkę farszu i robimy sakiewki. Gotujemy na parze około 15min lub w osolonej wodzie około 4min od momentu wypłynięcia

4. Do reszty rosołu dodajemy trochę (każdy ma inne gusta) pasty chili energicznie mieszamy. Na talerz wlewamy wywar z rosołu, układamy nasze ChinkaliZ takich proporcji wychodzi ok. 12 Chinkali.

Smacznego :)