Sposób przygotowania:
Chinkali z wywarem z gęsi
PRZYGOTOWANIE:
1. Nastawiamy rosół z gęsi w małym garnku -gęś (wystarczy mały kawałek) gotujemy na bardzo małym ogniu, po 20 minutach dodajemy włoszczyznę i cebulkę przypaloną na ogniu.
2. Podczas gdy nasz rosołek z gęsi gotuje się na małym ogniu szykujemy farsz. -mięso mielone wraz z posiekaną drobno cebulką oraz dużą ilością natki pietruszki mieszamy energicznie dodając pieprz i sól. -wlewamy szklankę rosołku jak najtłustszego delikatnie schłodzonego do naszego farszu -ponownie długo mieszamy
3. Ciasto, przesiewamy 3 szklanki mąki przez sito do miski, dodajemy 1/2 łyżki soli, powoli zalewamy letnią wodą jednocześnie energicznie mieszając. Ciasto wałkujemy na kółka około 12cm średnica i 2mm grubość -nakładamy łyżkę farszu i robimy sakiewki. Gotujemy na parze około 15min lub w osolonej wodzie około 4min od momentu wypłynięcia
4. Do reszty rosołu dodajemy trochę (każdy ma inne gusta) pasty chili energicznie mieszamy. Na talerz wlewamy wywar z rosołu, układamy nasze ChinkaliZ takich proporcji wychodzi ok. 12 Chinkali.
Smacznego :)
1. Nastawiamy rosół z gęsi w małym garnku -gęś (wystarczy mały kawałek) gotujemy na bardzo małym ogniu, po 20 minutach dodajemy włoszczyznę i cebulkę przypaloną na ogniu.
2. Podczas gdy nasz rosołek z gęsi gotuje się na małym ogniu szykujemy farsz. -mięso mielone wraz z posiekaną drobno cebulką oraz dużą ilością natki pietruszki mieszamy energicznie dodając pieprz i sól. -wlewamy szklankę rosołku jak najtłustszego delikatnie schłodzonego do naszego farszu -ponownie długo mieszamy
3. Ciasto, przesiewamy 3 szklanki mąki przez sito do miski, dodajemy 1/2 łyżki soli, powoli zalewamy letnią wodą jednocześnie energicznie mieszając. Ciasto wałkujemy na kółka około 12cm średnica i 2mm grubość -nakładamy łyżkę farszu i robimy sakiewki. Gotujemy na parze około 15min lub w osolonej wodzie około 4min od momentu wypłynięcia
4. Do reszty rosołu dodajemy trochę (każdy ma inne gusta) pasty chili energicznie mieszamy. Na talerz wlewamy wywar z rosołu, układamy nasze ChinkaliZ takich proporcji wychodzi ok. 12 Chinkali.
Smacznego :)