renatka1

renatka1

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 440]

Rosół z gęsi i indyka z lubczykiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Rozgrzewający, pyszny i aromatyczny rosół z gęsi i indyka. Polecam na niedzielny obiad z makaronem!!!

Rosół z gęsi i indyka z lubczykiem

Składniki:

Rosół z gęsi i indyka z lubczykiem

 

  • 1 skrzydło z gęsi
  • 1 szyja z gęsi
  • 1 noga z gęsi
  • 1 golonka z indyka
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 cebula
  • 2-3 grzybki suszone
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mały kawałek pora (ok.10 cm)
  • natka pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziarenek pieprzu
  • sól do smaku
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • makaron nitki do rosołu - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

Rosół z gęsi i indyka z lubczykiem

Etap 1

Rosół z gęsi i indyka z lubczykiem
Mięso umyć, włożyć do dużego garnka i zalać wodą.

Mięso umyć, włożyć do dużego garnka i zalać wodą, koniecznie zimna tak żeby było przykryte, zagotować.

Etap 2

Rosół z gęsi i indyka z lubczykiem
ak pogotuje się ok.5 minut dodać suszone grzyby, liście laurowe i ziarenka pieprzu.

Jak pogotuje się ok.5 minut dodać suszone grzyby, liście laurowe i ziarenka pieprzu.

Gotować na małym ogniu pod przykryciem, po ok.40 minutach dodać przypieczone na suchej patelni: por, cebule i czosnek.

Etap 3

Rosół z gęsi i indyka z lubczykiem

Następnie dodać marchewki i pietruszki, pokrojone na mniejsze kawałki. Dalej gotować na wolnym ogniu pod przykryciem.

Etap 4

Rosół z gęsi i indyka z lubczykiem
W międzyczasie ugotować makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.

W międzyczasie ugotować makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Etap 5

Rosół z gęsi i indyka z lubczykiem
Po ok. 2,5 godziny gotowania rosołu należy go posolić do smaku, dodać lubczyk i pogotować jeszcze ok. 5 minut.

Po ok. 2,5 godziny gotowania rosołu należy go posolić do smaku, dodać lubczyk i pogotować jeszcze ok. 5 minut.

Podawać z makaronem posypany natką pietruszki.