ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Rosół z indyczki z grysikiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Rosół zwykle podajemy z makaronem i oczywiście jest pyszny, ale można również podać z grysikiem. Jest bardzo delikatny, pyszny.

Rosół z indyczki z grysikiem

Składniki:

Rosół z indyczki z grysikiem

 

  • porcja rosołowa z indyczki
  • 4 marchewki
  • 2 małe pietruszki
  • mały seler
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego w ziarnach
  • sól do smaku

 

Sposób przygotowania:

Rosół z indyczki z grysikiem

ETAP 1:

Mięso dokładnie oczyścić, umyć i włożyć do garnka. Zalać zimną woda i postawić na gazie. Doprowadzić do wrzenia, pozbierać szumowiny. Dodać obrane, umyte warzywa - marchewki, pietruszki, seler. Dodać pieprz czarny w ziarnach i pozostawić na gazie, na bardzo wolnym gotowaniu, na ok . 2 godz.

Ugotować grysik na wodzie z łyżką oleju rzepakowego. Jak już będzie dostatecznie gęsty dodać pokrojony drobniutko koperek, wymieszać i wylać do płaskiego naczynia tak, żeby powstała ok 1cm warstwa.

Pozostawić do całkowitego wystudzenia, najlepiej na noc. Przy pomocy foremek do ciastek powykrawać np. choinki i gwiazdki, będzie odświętnie, albo po prostu pokroić w kostkę. Dodać zamiast makaronu do rosołu.

Smacznego.


Tagi:

rosół