krzyssiu_o1995

krzyssiu_o1995

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 348]

Rosół z kluseczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo dobry polecam wszystkim

Rosół z kluseczkami

Składniki:

Rosół z kluseczkami

 

  • Rosół:
  • 2 kostki Kogutka drobiowo-warzywnego
  • 1 udziec z indyka (500 g)
  • kawałek pora (30 g)
  • 4 różyczki z kalafiora (150 g)
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • Kluseczki:
  • 2 łyżki mąki (40 g)
  • 1 jajko
  • sól

Sposób przygotowania:

Rosół z kluseczkami
Mięso zalać wodą, dodać kostki rosołowe i gotować około 50 minut, wyjąć i pokroić w kostkę. Por pokroić w krążki. Wywar przecedzić. Następnie dodać por i kalafior, gotować 10-15 minut.
Kluseczki:
Z mąki jajka i szczypty soli przygotować ciasto. Do wrzącego rosołu wrzucać małe kluseczki, formując łyżeczką. Gotować 2-3 minuty.
Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Tagi:

jajko jajka indyk