Sposób przygotowania:
Rosół z lanymi kluseczkami
Do większego garnka wlać wodę, włożyć warzywa oraz mięso. Zagotować, nastepnie zmniejszyc ogien. Na małym ogniu gotować rosół pod przykryciem do momentu, aż mięso zacznie odchodzić od kości. Doprawić do smaku lubczykiem, solą, pieprzem, maggie.
Z ugotowanego rosołu odlać około 2 litry, marchew z rosołu pokroić w drobną kostkę i dodać do odmierzonej części rosołu.
W kubku roztrzepać jajka, dodać tyle mąki by ciasto było jak gęsta śmietana i jednocześnie było lejące. Dobrze wymieszać. Można też lekko posolić i dodac troszkę pieprzu ( można zrezygnować) .
Odmierzoną część rosołu zagotować, zmniejszyć ogien do średniego i wlewać stopniowo ciasto lane kluseczki.
Gotować około 5 minut, doprawić jeszcze do smaku przyprawami oraz posiekaną natką pietruszki.
Smacznego
Z ugotowanego rosołu odlać około 2 litry, marchew z rosołu pokroić w drobną kostkę i dodać do odmierzonej części rosołu.
W kubku roztrzepać jajka, dodać tyle mąki by ciasto było jak gęsta śmietana i jednocześnie było lejące. Dobrze wymieszać. Można też lekko posolić i dodac troszkę pieprzu ( można zrezygnować) .
Odmierzoną część rosołu zagotować, zmniejszyć ogien do średniego i wlewać stopniowo ciasto lane kluseczki.
Gotować około 5 minut, doprawić jeszcze do smaku przyprawami oraz posiekaną natką pietruszki.
Smacznego
SylaUla