Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Rosół z lanymi kluseczkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne, aromatyczny rosół z kury z dodatkiem lanych kluseczek. Ulubiona zupa moich dzieci, pysznie i zdrowo.

Rosół z lanymi kluseczkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rosół z lanymi kluseczkami

 

  • 1 skrzydło z kury
  • 1 szyjka z kury
  • 1 pierś z kury
  • 1 grzbiet z kury
  • 1 duża marchewka
  • 1 duży pasternak
  • 1 duża cebula
  • 2 kawałki korzenia selera
  • sól i pieprz do smaku
  • posiekana natka pietruszki
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • maggi do smaku
  • 2 duże jajka
  • mąka pszenna

Sposób przygotowania:

Rosół z lanymi kluseczkami
Do większego garnka wlać wodę, włożyć warzywa oraz mięso. Zagotować, nastepnie zmniejszyc ogien. Na małym ogniu gotować rosół pod przykryciem do momentu, aż mięso zacznie odchodzić od kości. Doprawić do smaku lubczykiem, solą, pieprzem, maggie.

Z ugotowanego rosołu odlać około 2 litry, marchew z rosołu pokroić w drobną kostkę i dodać do odmierzonej części rosołu. 

W kubku roztrzepać jajka, dodać tyle mąki by ciasto było jak gęsta śmietana i jednocześnie było lejące. Dobrze wymieszać. Można też lekko posolić i dodac troszkę pieprzu ( można zrezygnować) .

Odmierzoną część rosołu zagotować, zmniejszyć ogien do średniego i wlewać stopniowo ciasto lane kluseczki.

Gotować około 5 minut, doprawić jeszcze do smaku przyprawami oraz posiekaną natką pietruszki.

Smacznego
Rosół z lanymi kluseczkami
Do garnka wkładamy mięso i warzywa, gotujemy
Rosół z lanymi kluseczkami
Marchewkę z rosołu kroimy w kosteczkę, wrzucamy z powrotem
Rosół z lanymi kluseczkami
Z jajek oraz maki robimy ciasto na kluseczki
Rosół z lanymi kluseczkami
Ciasto wlewamy do rosołu, chwilkę gotujemy