Sposób przygotowania:
Rosół z kaczki
Mięso myjemy i wkładamy do garnka. Zalewamy woda i stawiamy do gotowania. Obierany seler i pietruszkę i dodajemy do mięsa trochę solimy i gotujemy na małym ogniu.
Można zebrać pojawiające się szumowinki. Cebulę kroimy na pół albo w grube plastry i opiekamy na suchej patelni.
Natkę pietruszki płuczemy(troszkę można zostawić do posypania na talerz) a resztę razem z cebulą, liściem laurowym, pieprzem i zielem angielskim dodajemy do rosołu.
Gotujemy do miękkości mięsa ok 1 1/2 - 2 godz. Doprawiamy do smaku dość mocno i podajemy z ugotowanym makaronem.
Można zebrać pojawiające się szumowinki. Cebulę kroimy na pół albo w grube plastry i opiekamy na suchej patelni.
Natkę pietruszki płuczemy(troszkę można zostawić do posypania na talerz) a resztę razem z cebulą, liściem laurowym, pieprzem i zielem angielskim dodajemy do rosołu.
Gotujemy do miękkości mięsa ok 1 1/2 - 2 godz. Doprawiamy do smaku dość mocno i podajemy z ugotowanym makaronem.