Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

„Flaczki” z kani

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zupa a`la flaczki z jesiennych kani to pyszna propozycja nie tylko dla wegetarian, ale dla wszystkich fanów zarówno grzybów jak i flaków.

„Flaczki” z kani

Składniki:

„Flaczki” z kani

 

Sposób przygotowania:

„Flaczki” z kani
Kanie oczyszczamy, kromy na paseczki. Na patelni rozpuszczamy masło i przesmażamy na nim na rumiano (najlepiej porcjami ) pokrojone kanie. Do zarumienionych kani wlewamy odrobinę wody, zmniejszamy ogień, przykrywamy je i dusimy około 15 minut, aż trochę zmiękną.

Podduszone kanie przekładamy do garnka dodajmy do nich pokrojoną w pól plasterki marchewkę, ziele angielskie, 1 ząbek czosnku, liście laurowe, paprykę i majeranek – zalewamy wszystko bulionem i gotujemy 30 minut. Do flaczków dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i doprawiamy zupę solą i pieprzem , a także szczyptą imbiru i gałki muszkatołowej– gotujemy jeszcze 5 minut.

Nalewamy zupę, serwujemy z wiejskim pieczywem.

Smacznego.

Tagi:

grzyby dania zupy