Sposób przygotowania:
„Flaczki” z kani
Kanie oczyszczamy, kromy na paseczki. Na patelni rozpuszczamy masło i przesmażamy na nim na rumiano (najlepiej porcjami ) pokrojone kanie. Do zarumienionych kani wlewamy odrobinę wody, zmniejszamy ogień, przykrywamy je i dusimy około 15 minut, aż trochę zmiękną.
Podduszone kanie przekładamy do garnka dodajmy do nich pokrojoną w pól plasterki marchewkę, ziele angielskie, 1 ząbek czosnku, liście laurowe, paprykę i majeranek – zalewamy wszystko bulionem i gotujemy 30 minut. Do flaczków dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i doprawiamy zupę solą i pieprzem , a także szczyptą imbiru i gałki muszkatołowej– gotujemy jeszcze 5 minut.
Nalewamy zupę, serwujemy z wiejskim pieczywem.
Smacznego.
Podduszone kanie przekładamy do garnka dodajmy do nich pokrojoną w pól plasterki marchewkę, ziele angielskie, 1 ząbek czosnku, liście laurowe, paprykę i majeranek – zalewamy wszystko bulionem i gotujemy 30 minut. Do flaczków dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i doprawiamy zupę solą i pieprzem , a także szczyptą imbiru i gałki muszkatołowej– gotujemy jeszcze 5 minut.
Nalewamy zupę, serwujemy z wiejskim pieczywem.
Smacznego.
SylaUla