SUPERPRZEPIS

Niedzielny rosół na mięsie

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Niedzielny rosół na mięsie Więcej zdjęć (5)

Smaczny rosół ugotowany na skrzydłach z kaczki oraz na kurczaku. Rosół z dodatkiem dużej ilości makaronu, dodatku jarzyn smakuje wyśmienicie i jest bardzo syty.

Składniki:

Niedzielny rosół na mięsie

 

  • skrzydła z kaczki 4 szt,
  • kawałek mięsa rosołowego,
  • marchewka 2 szt,
  • por kawałek,
  • pietruszka 1 szt,
  • kawałek selera,
  • cebula podsmażona 1/2 szt,
  • sól i pieprz do smaku,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • przyprawa uniwersalna do smaku,
  • przyprawa w płynie do smaku,
  • natka pietruszki,
  • Dodatkowo;
  • ugotowany makaron 250 g,

Sposób przygotowania:

Niedzielny rosół na mięsie
Jarzyny obrać i opłukać.

Mięso umyć następnie zalać zimną wodą.

Doprowadzić do zagotowania, ściągnąć szumowiny wytworzone podczas gotowania.

Dodać obrane jarzyny oraz obraną przypaloną nad gazem cebule.

Do gotującego na wolnym ogniu rosołu dodać przyprawy oraz liść laurowy i ziarenka ziela angielskiego.

Gotować na wolnym ogniu przez około 2 - 2,5 godziny.

Doprawić do smaku pieprzem i solą oraz przyprawą w płynie.

Wyjąc marchewkę a następnie rozgnieśc ją widelcem lub pokroić w drobną kostkę.

Natkę pietruszki posiekać.

Na talerze nałożyć wcześniej ugotowany makaron, w środek makaronu włożyć marchewki.

Całość zalać gorącym rosołem i posypać posiekaną natką.
Niedzielny rosół na mięsie
Przygotować i obrać jarzyny potrzebne do ugotowania rosołu
Niedzielny rosół na mięsie
Obrane jarzyny dodac do gotującego sie mięsa
Niedzielny rosół na mięsie
Makaron ugotowac według opisu na opakowaniu
Niedzielny rosół na mięsie
Ugotowany makaron odcedzić a nastepnie przepłukać zimną wodą

Tagi:

rosół