BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1086]

Rosół z podsmażaną cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczny, niedzielny rosół z dodatkiem podsmażonej cebuli zasmakował całej rodzince. Posmak cebuli dodaje rosołowi pikanterii.

Rosół z podsmażaną cebulą

Składniki:

Rosół z podsmażaną cebulą

 

  • woda zimna 2,5 litra,
  • udka kurczaka 2 ,
  • kawałek mięsa,
  • marchewki 2,
  • pietruszka 1,
  • seler kawałek,
  • cebula podsmażona 1 szt,
  • sól i pieprz do smaku,
  • przyprawa uniwersalna do smaku,
  • dodatkowo;
  • natka pietruszki ,
  • makaron nitki ugotowany,

Sposób przygotowania:

Rosół z podsmażaną cebulą
Mięso oczyszczamy, myjemy zalewamy wodą i stawiamy na gazie do zagotowania.  Po zagotowaniu zdejmujemy łyżką cedzakową szumowiny. Dodajemy oczyszczoną marchew, pietruszkę oraz kawałek selera i gotujemy na maleńkim ogniu.

Nie wolno dopuścić, aby rosół gotował się zbyt gwałtownie tylko delikatnie wolno na całkiem malutkim gazie.

Cebulę kładziemy nad gazem i opalamy ją, a następnie wkładamy do rosołu.

Rosół gotujemy około 60 minut, doprawiamy do smaku pieprzem i solą oraz przyprawą uniwersalną.

Marchewkę z rosołu wyjmujemy i kroimy w plasterki.

Na talerze nakładamy ugotowany wcześniej makaron oraz pokrojoną marchewkę.

Zalewamy gorącym rosołem.

Posypujemy natką pietruszki.

Udka wyjmujemy z rosołu, panierujemy i smażymy wykorzystując je do drugiego dania.