Sposób przygotowania:
Lekka zupa ogórkowa z lanymi kluskami
Do garnka wlać wodę. Dodać bulionetkę warzywną Knorr oraz wsypać przyprawę uniwersalną. Zagotować.
Marchew, pietruszkę i selera obrać i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Wrzucić do gotującego się bulionu. Następnie obrać ziemniaki i pokroić w drobną kostkę. Dodać do garnka i gotować ok 10 min. Zmniejszyć ogień pod garnkiem.
Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do zupy. Gotować na wolnym ogniu ok 10min. W międzyczasie w garnuszku rozrobić ciasto na kluski lane.
Dokładnie wymieszać jajko z mąką, pietruszką, solą i pieprzem na gładką masę. Nabierać łyżeczką niewielkie porcje ciasta i wlewać do gotującej się zupy. Podgotować wszystko razem jeszcze z 5 - 10min. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać łyżeczkę cukru.
Zabielić śmietaną i wyłączyć gaz. Nalać na talerze i posypać kiełkami rzodkiewki lub rzeżuchą.
Smacznego!
Marchew, pietruszkę i selera obrać i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Wrzucić do gotującego się bulionu. Następnie obrać ziemniaki i pokroić w drobną kostkę. Dodać do garnka i gotować ok 10 min. Zmniejszyć ogień pod garnkiem.
Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do zupy. Gotować na wolnym ogniu ok 10min. W międzyczasie w garnuszku rozrobić ciasto na kluski lane.
Dokładnie wymieszać jajko z mąką, pietruszką, solą i pieprzem na gładką masę. Nabierać łyżeczką niewielkie porcje ciasta i wlewać do gotującej się zupy. Podgotować wszystko razem jeszcze z 5 - 10min. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać łyżeczkę cukru.
Zabielić śmietaną i wyłączyć gaz. Nalać na talerze i posypać kiełkami rzodkiewki lub rzeżuchą.
Smacznego!