AldiNonia

AldiNonia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 71]

Lekka zupa ogórkowa z lanymi kluskami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Orzeźwia w ciepłe dni, nie obciąża żołądka. Doskonała zarówno dla dorosłych jak i dzieci. Lane kluseczki z odrobiną natki pietruszki dopełniają całości.

Lekka zupa ogórkowa z lanymi kluskami

Składniki:

Lekka zupa ogórkowa z lanymi kluskami

Na zupę:

  • 2l wody
  • bulionetka warzywna Knorr
  • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 3 duże ziemniaki
  • 6 ogórków
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/3 szkl. śmietany
  • kiełki rzodkiewki lub rzeżucha

Kluski lane:

Sposób przygotowania:

Lekka zupa ogórkowa z lanymi kluskami
Do garnka wlać wodę. Dodać bulionetkę warzywną Knorr oraz wsypać przyprawę uniwersalną. Zagotować.

Marchew, pietruszkę i selera obrać i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Wrzucić do gotującego się bulionu. Następnie obrać ziemniaki i pokroić w drobną kostkę. Dodać do garnka i gotować ok 10 min. Zmniejszyć ogień pod garnkiem.

Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do zupy. Gotować na wolnym ogniu ok 10min. W międzyczasie w garnuszku rozrobić ciasto na kluski lane.

Dokładnie wymieszać jajko z mąką, pietruszką, solą i pieprzem na gładką masę. Nabierać łyżeczką niewielkie porcje ciasta i wlewać do gotującej się zupy. Podgotować wszystko razem jeszcze z 5 - 10min. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać łyżeczkę cukru.

Zabielić śmietaną i wyłączyć gaz. Nalać na talerze i posypać kiełkami rzodkiewki lub rzeżuchą.

Smacznego!