aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Wiosenny rosół z koperkiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zupełnie inny w smaku rosół dzięki użytemu w dużej ilości kopru. Przepis na taką wersję rosołu dostałam od koleżanki i muszę przyznać, że jest on bardzo smaczny i aromatyczny. A koperek pachnie obłędnie.

Wiosenny rosół z koperkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wiosenny rosół z koperkiem

 

Sposób przygotowania:

Wiosenny rosół z koperkiem
W garnku zagotowyjemy wodę, wrzucamy na nią wcześniej umyte udka kurczaka. Gdy woda zagotuje się, zmniejszamy gaz na najmniejszy płomień i powolutku gotujemy rosół. Wrzucamy liście laurowe i ziela angielskie, oraz lekko przyprawiamy solą.

Marchew, pietruszkę i seler obieramy ze skórki i myjemy. Następnie marchewki kroimy w krążki, pietruszkę na ćwiartki a seler na mniejsze kawałki. Po 30 minutach do rosołu dorzucamy seler i pietruszkę. Po kolejnych 10 minutach dorzucamy marchewkę.

Rosół gotujemy jeszcze na bardzo małym ogniu przez 1 godzinę. Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy ząbek czosnku oraz gałązki koperku. Rosół możemy jeszcze przyprawić do smaku solą. Makaron gotujemy wedłóg przepisu na opakowaniu, odcedzony i odsączony układamy na talerzach.

Zalewamy go gorącym rosołem z dużą ilością marchewki i oczywiście na każdym talerzu podajemy kawałek koperku.
Wiosenny rosół z koperkiem
Na wrzątek wrzucamy udka, dodajemy liście i ziela, solimy i gotujemy na wolnym ogniu.
Wiosenny rosół z koperkiem
Następnie dodajemy pokrokojy seler i pietruszkę.
Wiosenny rosół z koperkiem
Po 10 minutach do rosołu dorzucamy krążki marchewki.
Wiosenny rosół z koperkiem
Przed końcem gotowania dajemy ząbek czosnku i gałązki koperku.