migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1285]

Zupa szczawiowa z pęczakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna wiosenna zupka z świeżego szczawiu. Nie przepadamy za wersją z ziemniakami więc wypróbowałam wersję z pęczakiem i bardzo przpada nam do gustu.

Zupa szczawiowa z pęczakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa szczawiowa z pęczakiem

 

  • ok 2,5 l bulionu, u mnie drobiowy
  • ok 300 g świeżego szczawi
  • 1 marchewka
  • 250 g pęczaku
  • 100-150 ml śmietanki 30 %
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Zupa szczawiowa z pęczakiem
Do garnka wlać bulion i zagotować. Marchewkę pokroić w drobną kostkę.

Pęczak przepłukać pod bieżąca wodą. Gdy bulion się zagotuje dodać marchewkę i pęczaka. Gotować aż pęczak będzie miękki. W międzyczasie posiekać szczaw.

Gdy pęczak będzie już miękki dodać posiekany szczaw. Zupę gotować jeszcze ok 10-15 minut. Dosolić do smaku jeśli potrzeba.

Na koniec zabielić śmietanką.
Zupa szczawiowa z pęczakiem
Do garnka wlać bulion i zagotować. Marchewkę pokroić w drobną kostkę.
Zupa szczawiowa z pęczakiem
Kaszę pęczak przepłukać pod bieżąca wodą.
Zupa szczawiowa z pęczakiem
Szczaw dokładnie umyć i osączyć, drobno posiekać.
Zupa szczawiowa z pęczakiem
Gdy pęczak będzie juz miękki dodać posiekany szczaw. Zupę gotować jeszcze ok 10-15 minut. Dosolić do smaku jeśli potrzeba. Na koniec zabielić śmietanką.