kaja

kaja

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 162]

Rosołek mojej babci zmodyfikowany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Wyrazisty, pachnący ziołami , ciemny rosół o głębokim smaku, sporządzony z trzech gatunków mięs.

Rosołek mojej babci zmodyfikowany

Składniki:

Rosołek mojej babci zmodyfikowany

 

  • 30 dag wołowiny z kością- pręga, mostek, goleń itp
  • 1 mała golonka z indyka
  • 1 udo z kurczaka
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki z natką
  • 1 por biała część
  • 1 seler średniej wielkości z natką
  • 1 gałązka selera naciowego
  • kilka gałązek kolendry
  • 1 cebula
  • 3 listki laurowe
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 10 ziarenek pieprzu
  • pieprz mielony
  • 1 kostka bulion wołowy
  • 1 łyżka tłuszczu-smalec lub olej
  • sól

Sposób przygotowania:

Rosołek mojej babci zmodyfikowany
Marchewki, pietruszki i seler obieramy i kroimy wzdłuż na 4 części każde. Odciętą natkę pietuszki dzielimy na pół, połowę odkładamy do późniejszego posypania. Natkę selera, pozostałą połowę natki pietruszki, kolendrę, por oraz seler naciowy płuczemy dokładnie i związujemy dokładnie bawełnianą nicią w pęczek. Do garnka wrzucamy łyżkę tłuszczu, podgrzewamy i wrzucamy liść laurowy oraz ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, przesmażamy 2-3 min, tak aby uzyskać aromat. Garnek zestawiamy z ognia, wrzucamy mięso i zalewamy ok. 5 l zimnej wody. Dodajemy włoszczyznę. doprowadzamy do zagotowania i zmniejszamy gaz. Solimy i wrzucamy kostkę. Nieobraną z łusek cebulę nabijamy na widelec i opiekamy nad gazem na ciemno ze wszystkich stron przez 3-4 minuty i dodajemy do wywaru. Zmniejszamy gaz i przykrywamy rosół, powinien tylko pyrkać na małym ogniu. Po około godzinie wrzucamy pęczek przygotowanych ziół. Rosół powinien się gotować na małym ogniu min 3 godz. Po ugotowaniu wyciągamy pęczek ziół,ewentualnie przecedzamy wywar przez sitko. Podajemy z domowym makaronem posypany pietruszką z dodatkiem pieprzu.