Sposób przygotowania:
Rosołek mojej babci zmodyfikowany
Marchewki, pietruszki i seler obieramy i kroimy wzdłuż na 4 części każde. Odciętą natkę pietuszki dzielimy na pół, połowę odkładamy do późniejszego posypania. Natkę selera, pozostałą połowę natki pietruszki, kolendrę, por oraz seler naciowy płuczemy dokładnie i związujemy dokładnie bawełnianą nicią w pęczek. Do garnka wrzucamy łyżkę tłuszczu, podgrzewamy i wrzucamy liść laurowy oraz ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, przesmażamy 2-3 min, tak aby uzyskać aromat. Garnek zestawiamy z ognia, wrzucamy mięso i zalewamy ok. 5 l zimnej wody. Dodajemy włoszczyznę. doprowadzamy do zagotowania i zmniejszamy gaz. Solimy i wrzucamy kostkę. Nieobraną z łusek cebulę nabijamy na widelec i opiekamy nad gazem na ciemno ze wszystkich stron przez 3-4 minuty i dodajemy do wywaru. Zmniejszamy gaz i przykrywamy rosół, powinien tylko pyrkać na małym ogniu. Po około godzinie wrzucamy pęczek przygotowanych ziół. Rosół powinien się gotować na małym ogniu min 3 godz. Po ugotowaniu wyciągamy pęczek ziół,ewentualnie przecedzamy wywar przez sitko. Podajemy z domowym makaronem posypany pietruszką z dodatkiem pieprzu.