Sposób przygotowania:
rosołek mojej mamy
wywar gotujemy tradycyjnie, czyli dokładnie umyte mięso gotujemy na bardzo małym ogniu(pamiętajmy o tym,że aby rosół był idealny nie wolno w czasie gotowania dolewać świeżej wody do garnka),wywar gotujemy razem z korzeniem pietruszki, selera i marchwią, dodajemy też pieprz ,ziele angielskie i liść laurowy.I tak to sobie powoli się gotuje.Kiedy już naszym zdaniem rosół "dochodzi" dodajemy zielone części warzyw zwinięte w pęczek(ja żeby nie fruwały po garnku to związuje je białą bawełnianą nicią ). A sekretem tego rosołu jest dodana przed końcem gotowania cebula opalona nad ogniem i taką czarną przypalona cebulę wrzucamy do garnka z rosołem. Moja mama zawsze sama do tego robi makaranik,ale ja niestety nie mama na to czasu. Smacznego
zibi_scj55
Z jednego kilograma mąki (plus do podsypki) i 10 całych jaj wygnieć makaron.
Wałkowanie to przyjemność. Krojenie - rozkosz. Całość suszymy i mamy na
10 obiadków rosołkowych dla średniej rodziny.