Sposób przygotowania:
Rosołek z kluseczkami i kalafiorem
Do garnka wlać zimną wodę, włożyć umytą porcję rosołową i udko i gotować na małym ogniu. Kiedy pojawią się szumowiny zebrać łyżką lub sitkiem. Następnie dodać umyte warzywa, cebulę zrumienioną (przypaloną) nad ogniem oraz wszystkie przyprawy bez warzywka. Delikatnie gotować. Im dłużej gotuje się rosół na małym ogniu tym lepiej – będzie bardziej klarowny. Po tym czasie wyjąć udko wraz z porcją i warzywa. Rosół przelać przez sitko, by pozbyć się pozostałych szumowin. Wyjętą wcześniej marchewkę pokroić w plasterki. Różyczki kalafiora ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Rosół ponownie stawić na gaz – dolać wody w razie potrzeby i doprawić warzywkiem i ewentualnie pieprzem do smaku, zmniejszyć ogień. Jajka wbić do miski, wymieszać łyżką z mąką kilka razy i wlać do rosołu, zamieszać, dodać marchewkę i kalafiora. Podawać (można posypać posiekaną natką pietruszki).