katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1652]

Rosołek z podwórkowej kury

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Rosołek smakiem przypomina ten który gotowała mama ale mamy był chyba smaczniejszy ale może kury były też smaczniejsze:)))) Na święta rosołek obowiązkowo choć to żadne zaskoczenie.

Rosołek z podwórkowej kury

Składniki:

Rosołek z podwórkowej kury

 

  • kura domowa 1 szt
  • marchew 2 szt
  • por 1/1- 1 szt
  • cebula 1 szt średnia
  • natka pietruszki 1 pęczek duży
  • lubczyk ok 1 gałązka
  • sól
  • pieprz w ziarnach i świeżo mielony

Sposób przygotowania:

Rosołek z podwórkowej kury
Mięso dzielimy, płuczemy, zalewamy wodą i stawiamy do gotowania.

Jeśli potrzebujemy więcej rosołu bierzemy całą kurę.

Warzywa oczyszczamy i dodajemy gdy mięso już się gotuje. Można zebrać wytworzone szumowiny.

Najpierw dodajemy marchew a potem całą resztę. Gotujemy na małym ogniu. Trochę solimy.

Można dodać korzeń pietruszki ale ja wolę natkę. Choć czasami dodaję też korzeń.

Cebulę kroimy na pół i opiekamy na suchej patelni(trochę dymi).

Można też opiekać cebulę bez obierania Rosół gotujemy ok 2 1/2 godz choć można dłużej.

Podajemy z ugotowanym makaronem nitki.

Tagi:

zupa rosół