Sposób przygotowania:
Kura w galarecie
Kurczaka po porcjować , opłukać. Kurczaka i przyprawy zalać lekko wrzącą osoloną wodą. Gotować ok 3 godziny.
Warzywa oczyścić i pokroić wrzucić pod koniec gotowania do kury.
Gdy kura będzie miękka zdjąć całość z palnika i ostudzić w rosole i odcedzić przez sito zostawiając wywar.
Mięso obrać ze skóry i pokroić na paseczki. Żelatynę namoczyć w 1 szklance zimnej wody, gdy spęcznieje dodać do rosołu, moment zagotować doprawić cukrem i sokiem z cytryny i pieprzem.
Dno półmisek zalać cienką warstwą krzepnącej galaretki, gdy zastygnie ułożyć plasterek marchewki, kawałki mięsa i ponownie zalać, znowu ułożyć porcję warzyw i mięsie zalać resztą galaretki.
Schłodzić w lodówce.
Warzywa oczyścić i pokroić wrzucić pod koniec gotowania do kury.
Gdy kura będzie miękka zdjąć całość z palnika i ostudzić w rosole i odcedzić przez sito zostawiając wywar.
Mięso obrać ze skóry i pokroić na paseczki. Żelatynę namoczyć w 1 szklance zimnej wody, gdy spęcznieje dodać do rosołu, moment zagotować doprawić cukrem i sokiem z cytryny i pieprzem.
Dno półmisek zalać cienką warstwą krzepnącej galaretki, gdy zastygnie ułożyć plasterek marchewki, kawałki mięsa i ponownie zalać, znowu ułożyć porcję warzyw i mięsie zalać resztą galaretki.
Schłodzić w lodówce.