szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Mini pizze z oregano

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Świetna propozycja na coś, co na pewno posmakuje dzieciom podczas kinderbalu. Pizzerinki nie są pikantne, ser super się ciągnie:)

Mini pizze z oregano

Składniki:

Mini pizze z oregano

Na ciasto

  • 20 dag. mąki wrocławskiej
  • 50 gram drożdży
  • 1 1/2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta cukru

Na nadzienie

  • 6 suszonych pomidorów z oleju
  • 10 dag. żółtego sera
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 łyżeczka suszonego oregano

Sposób przygotowania:

Mini pizze z oregano

Przygotowanie ciasta

Do miski wsypać mąkę i skruszyć drożdże, następnie zalać 1/4 szklanki ciepłej wody.

Potem przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Po tym czasie dodać jeszcze 1/4 szklanki wody, sól, cukier i oliwę.

Zagnieść ciasto i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia pod przykryciem.

Następnie podzielić ciasto na 6 równych części i rozwałkować cienkie placki.

Przełożyć je na blaszkę do pieczenia.

Przygotowanie nadzienia

Minipizze z oregano
Dookoła nadzienia ciasto smarujemy oliwą.

Pomidory z oleju pokroić w drobną kostkę, dodać do nich starty ser żółty i startą mozzarellę. Dokładnie wymieszać.

Wyłożyć na wierzch drożdżowych pizzerinek. Dookoła posmarować oliwą.

Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia, a następnie piec w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 10 minut.


Tagi:

pizzerinki