Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2736]

Surówka z selera i rzodkiewki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Surówka z dodatkiem tartego chrzanu i majonezu jest wyrazista w smaku. Idealnie smakuje jako dodatek do dania z mięsem.

Surówka z selera i rzodkiewki

Składniki:

Surówka z selera i rzodkiewki

 

  • 1 por
  • 20 dag kapusty białej
  • 10 dag selera marynowanego
  • 0,5 pęczka rzodkiewki
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Surówka z selera i rzodkiewki

ETAP 1:

Surówka z selera i rzodkiewki
Posiekaną kapustę oprószyć solą, wymieszać i odcisnąć.

Kapustę drobno posiekać lub zetrzeć na tarce jarzynowej, wymieszać z solą i gdy zmięknie, odcisnąć.

ETAP 2:

Surówka z selera i rzodkiewki
Do pora dodać odciśniętą z płynu białą kapustę.

Por pokroić w pół krążki, sparzyć wrzącą wodą, odcisnąć, połączyć z kapustą.

ETAP 3:

Surówka z selera i rzodkiewki
Wszystkie przygotowane składniki razem połączyć.

Seler osączyć z zalewy. Umytą rzodkiewkę i jabłko zetrzeć na tarce jarzynowej. Jabłko wymieszać z sokiem z cytryny.

ETAP 4:

Surówka z selera i rzodkiewki
Wszystko połączyć z majonezem i tartym chrzanem.

Do przygotowanych produktów dodać posiekaną pietruszkę, majonez i tarty chrzan.

ETAP 5:

Surówka z selera i rzodkiewki

Przyprawić do smaku szczyptą cukru, soli i pieprzu, wymieszać.