Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Roszponka z owocem granatu i orzeszkami pinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sałatkę z roszponką wyróżnia delikatny, orzechowy smak i jest niskokaloryczna - jest wyjątkowo smaczna, ma smak lekko kwaśnego winegretu, a orzeszki zadbały o chrupiacą teksturę.

Roszponka z owocem granatu i orzeszkami pinii Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Roszponka z owocem granatu i orzeszkami pinii

 

  • 10 garści roszponki
  • 1 duży owoc granatu (dojrzały)
  • 30 g. orzeszków piniowych

 

  • Sos sałatkowy - winegret:
  • 3 łyżki oliwy z orzechów włoskich
  • 1/2 łyżeczki musztardy dijon
  • 1 łyżeczka octu malinowego
  • spory bryzg maggi
  • 1/2 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

Roszponka z owocem granatu i orzeszkami pinii
🔘 Z owocu granatu ostrym nożem odciąć w kółko górną część jak pokrywkę. Potem zdjąć pokrywkę i owoc podzielić na części ostrożnie nacinając łupinę od góry do dołu wzdłuż widocznych segmentow, dzielących owoc wewnątrz ( tworząc ćwiartki ). W ten sposób jest łatwo owoc otworzyć i wyjąć nasiona, aby uniknąć plam wydrążyć nasiona z komór łyżeczką, w dużej misce wypełnionej zimną wodą. Na powierzchni wody osadzą się białe skórki, które jest łatwo usunąć. Później przełożyć zawartość garnka z nasionami na sito i ponownie nasiona przepłukać, aby usunąć pozostałe skórki. Roszponkę oczyścić, umyć w bardzo zimnej wodzie, odciąć końce ogonków, rozdzielić listki i odwirować w wirówce do sałat. Następnie na suchej patelni ( bez tłuszczu ) z powłoką nieprzywierającą uprażyć orzeszki piniowe.

🔘 Sos sałatkowy-winegret: do mniejszego naczynia włać olej z orzechów włoskich, ocet malinowy, bryzg maggi następnie dodać musztardę, cukier i delikatnie sos sałatkowy razem wymieszać.

🔘 Teraz wymieszać roszponkę z nasionami owocu granatu i orzeszkami piniowymi, następnie polać sosem sałatkowym - winegret i ponownie dobrze wymieszać. Sałatkę podać od razu, inaczej się rozpadnie.
Roszponka z owocem granatu i orzeszkami pinii
Roszponkę oczyścić, umyć, odciąć końce ogonków, rozdzielić listki i odwirować w wirówce do sałat.
Roszponka z owocem granatu i orzeszkami pinii
Następnie na suchej patelni ( bez tłuszczu ) z powłoką nieprzywierającą uprażyć orzeszki piniowe.
Roszponka z owocem granatu i orzeszkami pinii
Owoc granatu podzielić na części i ostrożnie wydrążyć nasiona w dużej misce wypełnionej zimną wodą.