Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2739]

Roszponka z papryką i kukurydzą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Surówka ze świeżych warzyw to bardzo zdrowy i smaczny dodatek do obiadu. U mnie domownicy nie wyobrażają sobie dania z mięsem bez dodatku surówki.

Roszponka z papryką i kukurydzą

Składniki:

Roszponka z papryką i kukurydzą

 

Sposób przygotowania:

Roszponka z papryką i kukurydzą

ETAP 1:

Roszponka z papryką i kukurydzą
Przygotować produkty potrzebne do surówki.

Roszponkę umyć, osuszyć i porwać na kawałki, skropić sokiem z cytryny. Paprykę i pomidora pokroić w kostkę. Wszystkie przygotowane produkty włożyć do miski.

ETAP 2:

Roszponka z papryką i kukurydzą
Wszystkie przygotowane składniki razem wymieszać.

Kukurydzę osączyć, połączyć z surówką, oprószyć solą, wymieszać.

ETAP 3:

Roszponka z papryką i kukurydzą
Z żółtka i reszty składników przygotować sos.

Jajko ugotować na twardo, ostudzić, obrać. Żółtko przecisnąć przez praskę do czosnku, białko pokroić w kostkę. Żółtko połączyć z cukrem, śmietaną, musztardą, szczyptą soli i pieprzu, dokładnie wymieszać. Surówkę posypać białkiem i podawać z sosem.