Sposób przygotowania:
Sałatka z rumianymi ziemniakami
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i odparować. Do miseczki wrzucić majonez, jogurt grecki i keczup, dodać czosnek, zioła oraz sól i pieprz do smaku, zamieszać. Odstawić. Pomidory umyć, sparzyć i zdjąć skórkę. Pokroić na kawałki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Por oczyścić i pokroić w drobną kosteczkę. Kukurydzę osączyć z zalewy. Sałatę lodową i roszponkę umyć, osuszyć. Lodową porwać na kawałki i wraz z roszponką wrzucić do miski. Dodać warzywa (trochę papryki, pomidorów i kukurydzy można zostawić do dekoracji) i sos i zamieszać. Ziemniaki pokroić w grubsze plastry, usmażyć na niewielkiej ilości oleju na złoto. Sałatkę rozłożyć na talerze, posypać odłożonymi wcześniej warzywami, posypać tartym serem i podawać z gorącymi ziemniakami