Polpal

Polpal

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Rotini Marinara

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Makaron, kurczak, warzywa - rotini marinara.

Rotini Marinara Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Rotini Marinara

 

  • 1 pierś kurczaka pokrojona w dużą kostkę
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 4 łyżki sosu sojowego Kikkoman
  • 1/2 łyżeczki przyprawy curry
  • sól, pieprz, czosnek w proszku
  • 1 puszka cukini marinara (411 g)
  • 1 cebula
  • 1 mała marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • ok. pół szklanki wody
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Rotini Marinara
Połączyć ocet, sos sojowy, przyprawę, sól, pieprz i czosnek, dodać mięso, dobrze wymieszać i odstawić na pół godz. Następnie na patelni rozgrzać olej i usmażyć/poddusić mięso tak na niecałe 100%. Cebulę, marchew i seler obrać, umyć, pokroić w małe kawałki. W osobnym rondlu rozgrzać olej i podsmażyć cebulę aż się zeszkli, dodać marchew i seler i poddusić kilka minut, można dodać czosnku w proszku lub świeżego. Następnie dodać zawartość puszki cukini marinara, usmażone mięso, wodę i poddusić razem do miękkości mięsa. Podać z osobno ugotowanym makaronem rotini.Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu lub wg mojego sposobu: do wrzącej osolonej wody wsypać makaron, doprowadzić do zagotowania i gotować 1 minutę, przykryć i zostawić tak na 30 minut, można dolać zimnej wody jeśli potrzeba i zamieszać raz i drugi i po 30 minutach makaron jest w sam raz "ugotowany" - ani za twardy ani za miękki. *Zawartość puszki cukini marinara to cukinia, woda, pasta pomidorowa, cukier, sól, suszona cebula, suszona zielona papryka, suszony zielony seler, suszony czosnek , przyprawy plus oczywiście chemikalia puszkowe.
Rotini Marinara
Główne składniki do zrobienia rotini marinara plus pierś kurczaka.
Rotini Marinara
Najpierw mięso smażymy/dusimy na niecałe 100%.....
Rotini Marinara
następnie dodajemy usmażone mięso do warzyw i gotujemy razem kilka minut.